Door de slechte financiële situatie nemen de wachtlijsten toe en moeten kinderen en jongeren soms op zoek naar een andere aanbieder. De komende jaren lijkt de situatie alleen maar slechter te worden. Dat meldt de NOS.
Minder winst
De duizenden jeugdzorgaanbieders verlenen allerlei vormen van hulp, zoals jeugd-ggz, gesloten jeugdzorg, zorg bij autisme en pleegzorg. De gemiddelde winst van de aanbieders was het afgelopen jaar 0,1 procent, blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau A-Insights. De jaren ervoor was die winst 1 à 2 procent.
Kleinschalige alternatieven
“Organisaties hebben voldoende geld nodig om te kunnen investeren in zorg en personeel”, zegt Mirjam van den Nieuwenhuijzen van branchevereniging Jeugdzorg Nederland. “Zo willen we meer inzetten op de opbouw van kleinschalige en meer huiselijke alternatieven.”
Maar volgens Nieuwenhuijzen staat het water de aanbieders aan de lippen. Hierdoor moeten locaties soms zelfs sluiten of alles verkopen om nog rond te komen. Dit heeft meerdere gevolgen, zegt Nieuwenhuijzen: “Wachtlijsten worden langer en het aanbod van jeugdzorg verschraalt. In het ergste geval moeten jongeren op zoek naar een nieuwe plek. Terwijl juist voor deze kwetsbare groep een stabiele plek belangrijk is.”
Gemeenten grijpen in
Volgens Esmée Tijhuis van het onderzoeksbureau zijn vooral de personeelskosten toegenomen: “Daarnaast zien we dat aanbieders steeds vaker meer zorg leveren dan afgesproken. Verschillende grote organisaties staan op omvallen, maar kunnen eigenlijk niet omvallen. Daar zijn ze te belangrijk voor. De gemeenten grijpen daarom in en bieden miljoenen aan extra steun.”
De Jeugdautoriteit meldt dat achttien cruciale jeugdzorgaanbieders financieel in zwaar weer zitten en faillissement dreigen aan te vragen. Dit is het hoogste aantal ooit. De situatie zal waarschijnlijk alleen nog maar slechter gaan worden. Bijvoorbeeld doordat de financiering van gemeenten door het Rijk de komende jaren vermindert.