Zo’n veertig procent van de ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra zet telebegeleiding in bij patiënten met chronisch hartfalen. Daarmee is het aanbod van telebegeleiding niet toegenomen sinds 2014. Dit blijkt uit onderzoek van patiëntenorganisatie De Hart&Vaatgroep.
Telebegeleiding is het op afstand begeleiden van patiënten. Mensen met hartfalen kunnen thuis hun gewicht, bloeddruk en/of hartslag meten en doorgeven. Daarbij worden ze begeleid bij het omgaan met hartfalen en het herkennen van signalen van verslechtering.
De Hart&Vaatgroep vroeg ruim honderd ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra of zij telebegeleiding bieden aan hun patiënten met chronisch hartfalen en wat de kwaliteit van hun aanbod is. De helft van de aangeschreven zorginstellingen vulde de vragenlijst in. Van deze instellingen biedt ruim veertig procent telebegeleiding aan in 2017 of vanaf 2018. Bij negen van de onderzochte instellingen is telebegeleiding beschikbaar voor alle hartfalenpatiënten.
E-health
“Daarmee lijkt het aantal instellingen dat telebegeleiding aanbiedt niet toegenomen ten opzichte van 2014”, schrijft De Hart&Vaatgroep. “Dit is teleurstellend, gezien het belang en de toenemende mogelijkheden van e-health voor mensen met hartfalen.” De patiëntenorganisatie wil dat meer hartpatiënten gebruik kunnen maken van begeleiding op afstand. “Telebegeleiding kan bijdragen aan kwaliteit van leven, onafhankelijkheid, regie en veiligheid voor de patiënt.”
De telebegeleiding voldoet gemiddeld aan 17 van de 27 door de beroepsorganisaties, De Hart&Vaatgroep en verzekeraars opgestelde kwaliteitscriteria. Naar verwachting vraagt het nog de nodige tijd en aandacht om deze basiskwaliteiten te kunnen garanderen voor mensen met hartfalen die telebegeleiding (gaan) gebruiken, aldus De Hart&Vaatgroep.
—
Skipr houdt op 14 november samen met Emerce de e-Health Convention 2017, dé gelegenheid om kennis te maken met nieuwe, inspirerende en bewezen toepassingen van (digitale) zorgtechnologie. Ga voor meer informatie over het event naar e-Health Convention 2017.