De aandacht voor aids en mensen die hiv-geïnfecteerd zijn moet niet verslappen. Nederland heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld in de strijd tegen de ziekte en daarom moet minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) volgend jaar, als Nederland voorzitter is van de Europese Unie, hier extra aandacht voor vragen. Daarvoor pleiten negen organisaties, verenigd in het Nederlandse Hiv/Aids Platform, in een gezamenlijke verklaring die zij donderdag presenteren tijdens een bijeenkomst in Den Haag. Ploumen is daar ook aanwezig.
Het aantal mensen met hiv daalt in het grootste gedeelte van de wereld. Maar de epidemie groeit in middeninkomenslanden als Vietnam, Myanmar en Peru. En ook in landen waar de rechten van kwetsbare groepen als mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers, druggebruikers en jonge vrouwen worden geschonden, zoals Oekraïne of Zimbabwe.
Maar tegelijkertijd trekken donoren als Duitsland, Engeland en de Europese Commissie zich volgens het Hiv/Aids Platform terug uit die landen, omdat het daar economisch beter gaat. ,,Echter, veel middeninkomenslanden, zoals Vietnam, zijn nog niet in staat de hiv-bestrijding zelf te financieren en daardoor neemt de hiv-epidemie daar toe in plaats van af’’, aldus Ton Coenen, voorzitter van het Platform en directeur van het Aids Fonds. ,,Daarom roepen wij minister Ploumen en haar collega’s in Europa en de Verenigde Naties op om te pleiten voor een overgangsregeling voor die landen. Want als we de komende jaren meer investeren, is het einde van aids in 2030 mogelijk.’’
Wereldwijd hebben 35 miljoen mensen hiv. Naar schatting 22 miljoen van deze mensen krijgen geen behandeling. Van alle 2,1 miljoen nieuwe hiv-infecties per jaar treft ongeveer de helft homomannen, sekswerkers of druggebruikers. (ANP)