Neurochirurg Kees Tulleken moet zich met twee van zijn UMC Utrecht-collega’s opnieuw verantwoorden over de uitvinding van een bloedvatschroefje. De Belgische neurochirurg Erwin de Winter zegt dat het zijn uitvinding is, het UMC zegt dat zij de wettelijke rechthebbende is van het schroefje dat bloedvaten aan elkaar hecht. Het geschil speelt al jaren, de advocaat van De Winter heeft dinsdag aangifte gedaan wegens het inbrengen van valse verklaringen in al de lopende strafzaak.
De Winter claimt dat zijn ontwerp van het schroefje is gestolen door de drie onderzoekers van het UMC. In de strafzaak die momenteel loopt is volgens De Winters advocaat Gabriel Meijers “aantoonbaar gelogen” door Tulleken en zijn collega’s, daarom is opnieuw aangifte gedaan.
Wettelijke rechthebbende
De ruzie tussen de neurochirurgen gaat over een door De Winter ontworpen bloedvatschroef. De Winter is naar zijn zeggen de uitvinder van de techniek die een flinke tijdsbesparing oplevert in vergelijking met het werken met naald en draad. Tulleken zegt echter dat de schroef door het team van het UMC – waar De Winter ook deel van uitmaakte – is ontworpen. Het UMC Utrecht laat in een reactie weten van mening te zijn dat de uitvinding tijdens dienstverband is gedaan “waardoor het UMC Utrecht de wettelijke rechthebbende op deze uitvinding is”.
Tulleken zei twee jaar geleden over de kwestie: “Uit naam van ons drieën is een patent aangevraagd. Overigens bleek de techniek toch niet goed te werken, dus het patent heeft sowieso weinig waarde meer.”
Prins Friso
Tulleken is een bekend neurochirurg. Een jaar geleden kwam hij in opspraak omdat hij het medisch beroepsgeheim zou hebben geschonden rondom het ongeluk van prins Friso. Hij besprak de gezondheidssituatie van de prins met artsen van het ziekenhuis, zijn vrouw – die erbij stond en journalist is – schreef daarover in de krant. (ANP)