In een gezamenlijke brief aan de ziekenhuizen benadrukken de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het belang om de komende weken bijzondere aandacht te hebben voor kritiek planbare zorg en herstel van zorgverleners.
Risico
Naar verwachting zal de omikronvariant medio januari weer leiden tot druk op de (semi-)acute zorg en afschaling van (kritiek) planbare zorg. Dit is risicovol voor de patiënten die dit betreft. Ook zien de partijen regionale verschillen in de toegankelijkheid van zorg. Daarom moet de beschikbare IC-capaciteit en OK-capaciteit de komende tijd worden ingezet om deze patiënten te helpen.
Afgeschaald
Net als in de voorgaande weken geven bijna alle ziekenhuizen aan planbare zorg, zoals knie- en heupoperaties te hebben afgeschaald. Slechts 1 procent heeft deze zorg niet deels of volledig afgeschaald.
Huisarts
Ook de druk in de huisartsenzorg en de wijkverpleging is door het hoge aantal covid-19-patiënten weer toegenomen, constateert de Nza. Om de ziekenhuizen te ontlasten, verwijzen huisartsen minder door. De poliklinische zorg en de oncologische diagnostiek zijn niet afgenomen tot en met november.
Ggz
De toegankelijkheid van de ggz komt steeds verder onder druk te staan. De vraag naar ggz is al geruime tijd hoger dan voorheen, de wachttijden zijn langer dan de norm en lopen voor een aantal diagnoses verder op.