Meer dan een derde van de dementiegevallen kan voorkomen worden door aanpassingen van de leefstijl. Het gaat daarbij om zaken als voldoende lichaamsbeweging, scholing, de aanpak van gehoorproblemen op middelbare leeftijd of hoge bloeddruk.
De bevindingen zijn afkomstig van de Lancet Commissie voor preventie van dementie. “Er zijn veel dingen die mensen individueel kunnen doen, maar hetzelfde geldt ook voor publieke gezondheid en gezondheidsbeleid”, zegt Gill Livingston, hoogleraar ouderenpsychiatrie aan het University College London en medeauteur van het rapport in The Guardian.
Volgens de onderzoekers kan 35 procent van de gevallen van dementie voorkomen worden. De onderzoekers linken negen procent van de dementiegevallen aan gehoorverlies op middelbare leeftijd, acht procent aan vroegtijdig school verlaten, vijf procent aan roken op latere leeftijd en vier procent aan roken op later leeftijd.
De resultaten van een betere genetische risico-screening zijn relatief beperkt: dit zou het aantal dementiegevallen met zeven procent terugdringen. Andere risicofactoren zijn sociaal isolement, diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht en gebrek aan beweging.
Opvallend verband
Livingston noemt beter onderwijs op jonge leeftijd en doorstuderen op latere leeftijd als potnetiële beschermfactoren tegen dementie. Livingston noemt vooral het sterke verband tussen gehoorverlies en dementie opvallend. “In een cognitief verrijkende omgeving kun je je hersenen zo goed mogelijk gebruiken. Het is cognitief uitdagend om na te denken over wat je hoort, te luisteren naar mensen en daar op de juiste manier op te reageren. Als je slecht hoort, verdwijnt die omgeving en heb je ook minder gemakkelijk toegang tot nieuwe informatie,” aldus Livingston.
In Nederland hebben ruim 270.000 mensen dementie. Naar verwachting zijn dat er in 2040 meer dan een half miljoen, bijna een verdubbeling dus. Wereldwijd leden in 2015 45 miljoen mensen aan dementie met totale ziektekosten van circa 800 miljard euro.