Er komen geen scherpere regels voor fusies tussen zorgverzekeraars. Wel moet de Nederlandse Mededingingsautoriteit bij dergelijke fusies straks dikkere rapporten schrijven. Dat blijkt uit een brief die minister Edith Schippers van VWS woensdag aan de Tweede Kamer stuurde.
De minister doet het in haar brief voorkomen alsof ze gehoor geeft aan een motie van Kamerleden Van der Veen (PvdA) en Gerbrands (PVV). Die verzochten de minister om een zorgspecifieke fusietoets in te voeren voor zorgverzekeraars, analoog aan de fusietoets voor zorgaanbieders. Hoewel de persvoorlichter van het ministerie stelt dat de minister de beleidsregels aanpast ‘conform de motie Van der Veen en Gerbrands’, verandert er voor zorgverzekeraars met fusieplannen niets. Wel draagt Schippers de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op om het oordeel over fusies tussen zorgverzekeraars beter toe te lichten. Zo lijkt ze maatschappelijke onrust over monopolievorming in de zorg te willen voorkomen.
Toelichting NMa
Dat bevestigt ook woordvoerder Barbara van der Rest-Roest van de NMa. De NMa zal de eventuele fusie tussen verzekeraars op dezelfde wijze blijven beoordelen als nu, zo zegt zij. “Van ons wordt nu wel verwacht dat we dieper ingaan op de keuzes die we maken.” Bij concentraties geeft de NMa tot op heden alleen een toelichting als ze marktverstorende effecten ziet. Als de NMa geen verstorende effecten ziet, dan mag de kartelwaakhond volstaan met een kort rapport. Daardoor kan onrust ontstaan, bijvoorbeeld als twee grote verzekeraars in een regio samen gaan. Van der Rest-Roest: “Mensen vragen zich hoe wij zo’n fusie kunnen toestaan. Ze hebben het idee dat er geen concurrentie meer over blijft. Dat komt doordat wij de toelichting op onze beoordeling mogen weglaten als we geen gevolgen zien. Dat wil de minister nu veranderen.”
Monopolistisch gedrag
Kamerleden Van der Veen en Gerbrands wilden met hun motie het ‘monopolistisch gedrag’ van zorgverzekeraars afremmen. Eeke van der Veen: “Met een fusietoets voor verzekeraars wilden we bereiken dat zorgaanbieders en verzekerden een uitspraak konden doen over de wenselijkheid van een fusie. Je ziet nu al dat bijvoorbeeld in Friesland zorgaanbieders niet meer de keuze hebben om met een andere partij dan De Friesland Zorgverzekeraar te onderhandelen.”
Fusietoets zorgaanbieders
Naar alle waarschijnlijkheid komt er wel een fusietoets voor zorgaanbieders. Die moet worden uitgevoerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Feitelijk moet de NZa erop toezien dat de fuserende zorgaanbieders de juiste stappen hebben doorlopen inclusief inspraak van bijvoorbeeld patiënten. Het wetsvoorstel daarvoor ligt inmiddels bij de Tweede Kamer. (Daan Marselis)