“Omdat de positieve en negatieve testresultaten niet bij de GGD worden gemeld, is het voor de GGD niet mogelijk om die aan ons door te geven. Die data kunnen we dus niet meenemen in onze cijfers die we elke dag geven over het aantal covid-besmettingen”, aldus een woordvoerder van het RIVM.
Geen tijd
“Natuurlijk wil je als RIVM het liefst goed zicht houden op alle besmettingen”, vervolgt de woordvoerder. “Maar het kan niet.” Hij zegt dat de organisatie ook niet van plan is om een systeem op te zetten waarbij de resultaten van deze testen wel worden meegerekend: “We hebben geen tijd om daar energie in te steken.”
“Het is niet aan de GGD om de uitslagen van die commerciële testen bij te houden”, aldus een woordvoerder van GGD GHOR. De IGJ zegt echter dat bij commerciële tests een arts altijd de positieve testresultaten dient door te geven aan de GGD, vertelt een woordvoerder van de inspectie.
Arts aanwezig
Commerciële teststraten geven nauwelijks de resultaten door, maar vaak kan dat ook niet omdat er geen arts aanwezig is. De IGJ roept commerciële partijen op dat het “zeer belangrijk is dat bij deze niet-GGD locaties een (bedrijfs)arts aanwezig is.”
Lead Healthcare is gespecialiseerd in teststraten. Onder de naam Covid-sneltestservice opent directeur Koen Lasschuit er deze week nog eens vier. Hij zegt dat hij de testresultaten, waarvan 10 procent positief is, doorgeeft aan de GGD . “Ik ben er niet van overtuigd dat iedereen dat netjes doet.” Hij las dat een Jumbo supermarkt teststraten bouwt: “Ik kan me niet voorstellen dat de Jumbo een arts heeft die erop toeziet dat alles goed gaat.”
Uitverkocht
De GGD doet nu gemiddeld 25.000 testen per dag, waarvan 14 procent positief is. Hoeveel commerciële testen er worden afgenomen, is niet bekend. Bedrijven in de sector schatten dat op duizenden per dag. Lead Healthcare denkt met zeven snelteststraten op duizend testen te komen.
Directeur Robert Das van leverancier Sensitest: “Ik ben uitverkocht. Vandaag heb ik orders ontvangen voor de levering van vele tests.” Hij noemt uit concurrentieoverwegingen geen aantallen: “We worden door iedereen benaderd. Het is een gekkenhuis. Bedrijven uit de voedselindustrie vragen er om, vervoersbedrijven, hotelketens, banken, bedrijfsartsen, noem het maar op.”
Direct verkocht
ARBOcentrum is enkele dagen geleden ook in deze groeimarkt gestapt: “Meteen de eerste dag lag mijn website bijna plat. De telefoon stond roodgloeiend. Er is heel veel behoefte aan. In een paar dagen heb ik 13.000 testen verkocht”, zegt eigenaar John van Haren.
Hij leverde onder meer aan bouwbedrijven, kinderdagverblijven en architectenbureaus: “Alles wat we konden krijgen bij de verschillende leveranciers, hebben we direct weer kunnen verkopen.”
Frank Conijn
Het RIVM moet gewoon een portaal maken waar de commerciële testbedrijven hun testuitslagen kunnen registeren! (En dan natuurlijk zowel de positieve als negatieve uitslagen, anders krijg je een vertekening van het percentage positieve testen.)
info@puckbulthuis.nl
Waar een wil is, is een weg! Spijker op de Januskop, Frank
H Botman
COVID-19 is een A-ziekte en dat betekent dat artsen en laboratoria een meldplicht hebben, of je commercieel bent of niet. Dus waarschijnlijk worden die cijfers wel meegenomen in de statistieken.
André Boom
We worden doodgegooid met het aantal besmettingen, maar wat zegt ons dat nu?
Behalve angst bij een deel van de bevolking levert het weinig op:
Er zijn veel voorbeelden van situaties waarbij iemand Corona heeft (en dan bedoel ik met duidelijke ziekteverschijnselen) maar de partner niet besmet blijkt te zijn.
Als je niet besmet bent is het dan verstandig om je de komende dagen maat te laten testen net zo lang tot dat de test positief uitvalt?
Hoe nauwkeurig zijn de testen en dan bedoel ik kwaliteit van het hele proces van afname tot bepaling. Hoe lang is de houdbaarheid van de reagentia?
Ik lees dat 14% van de testen een besmetting aantoont. Hoeveel vals negatieven en vals positieven zitten bij het totaal van de metingen.
We krijgen per dag het aantal besmettingen te horen, is dat inderdaad ongeveer 14% van het aantal testen want dit aantal wordt niet getoond.
M.I moeten we kijken naar het aantal ziekenhuis opnames en opnames op de I.C wel in het achterhoofd houdend dat er ook uitwisselingen zijn met patiënten in België en Duitsland . Ook vraag ik me af of het opname beleid voor zowel de verpleeg afdelingen en de I.C hetzelfde is als in de eerste maanden van deze pandemie. Ik kan me als arts namelijk best voorstellen dat iemand met verschijnselen van Corona eerder wordt opgenomen op deze afdelingen om eerder adequate behandelingen te geven.
Natuurlijk niet te vergeten de dagelijkse grafieken van het sterfte verloop.
En nog eens natuurlijk moet er ook een correctie gemaakt worden voor de mensen die anders door andere ziekteoorzaken gestorven zouden zijn.