In 2020 was er nog een daling in het aantal orgaandonaties en -transplantaties. Door de stijging zijn vorig jaar in totaal 860 orgaantransplantaties verricht.
Verbeterde kwaliteit
Directeur Bernadette Haase is blij met de stijging. “We hebben grote waardering voor de keuze van donoren en nabestaanden om te doneren. Daardoor kunnen zoveel levensreddende transplantaties gedaan worden.” Haase wijst daarnaast ook op de kwaliteit van uitgenomen organen die verbeterd is dankzij innovaties. Daardoor konden volgens haar nog meer patiënten worden geholpen.
Wachtlijst
Ondanks de hoge transplantatiecijfers is de wachtlijst voor een niertransplantatie wel wat langer geworden. Dat komt volgens NTS door de hoge instroom van nieuwe donorpatiënten. Zij zijn, gekeken naar alle donorpatiënten, ook de grootste groep wachtenden. In totaal wachten 1247 mensen op een nieuw orgaan. Begin dit jaar stonden er 923 mensen op de wachtlijst voor een donornier, aldus de Nierstichting.
Nieuwe donorwet
Ondanks het grotere aanbod aan donororganen, blijft nierdonatie voor nierpatiënten hard nodig, aldus Mariette Kraayvanger van de Nierstichting. “We zien nog altijd dat mensen komen te overlijden terwijl zij wachten op een nier, of dat ze door verslechtering van hun conditie niet meer transplantabel zijn.”
Of de stijging van het aantal donoren na overlijden het gevolg is van de nieuwe donorwet moet nog blijken. Die wet is in 2020 gewijzigd waardoor iedereen vanaf 18 jaar automatisch donor wordt, tenzij expliciet wordt aangegeven dat niet te willen zijn. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat dat eind 2023 evalueren. (ANP)