Het RIVM heeft “geen eenduidige verklaring” voor de toename. “We zien een stijging in de nieuwe varianten, maar het zou ook kunnen zijn dat het bijvoorbeeld met Hemelvaart te maken heeft, of dat meer mensen zich voorafgaand aan een vakantie hebben laten testen. Het is nog te vroeg om te zeggen dat dit het begin van een nieuwe golf is”, aldus een woordvoerder.
Het aantal positieve tests stijgt in elke leeftijdsgroep behalve bij kinderen van 12 jaar en jonger. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft dalen.
Thuistest
Het aantal mensen dat naar de teststraat gaat, is ook voor het eerst sinds maart toegenomen. De GGD’en voerden vorige week ruim 13.000 testen uit, tegen bijna 10.000 in de week ervoor. In principe hoeven mensen niet meer naar de GGD te gaan om te ontdekken of ze besmet zijn geraakt met het coronavirus, een thuistest is voldoende, maar wie dat wil mag nog gewoon een test laten uitvoeren.
Varianten
De omikronvariant van het coronavirus komt nog altijd verreweg het meest voor, maar binnen die variant verschuift er wel iets. De nieuwe subvarianten BA.4, BA.5 en BA.2.12.1 komen op. Dat gaat ten koste van de eerste omikron-versies. BA.2.12.1 zou in de loop van juni dominant kunnen worden, maar “het is momenteel zeer onduidelijk welke omikron-subvariant zich het snelst verspreidt en de overhand gaat krijgen”, aldus het RIVM. Dat zegt ook dat er geen aanwijzingen zijn dat mensen ernstigere klachten krijgen van de nieuwe subvarianten.
Het RIVM houdt de ontwikkeling van het virus vooral in de gaten via metingen van rioolwater. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zitten naar verhouding veel virusdeeltjes in het rioolwater. (ANP)