In 2020 zal het aantal privéklinieken van 4 procent naar 20 procent zijn toegenomen en het aantal ziekenhuizen is gehalveerd. Dat stelt Lydia Bos, mede- oprichter van het begeleidingsinstituut voor zorginitiatieven (Bizi) in de Telegraaf.
Zelfstandige specialist
Deze verschuiving komt volgens Bos doordat specialisten liever voor zichzelf werken. Als zelfstandige hebben ze geen gezeur met het ziekenhuis en hun salaris wordt niet aan banden gelegd. Behalve de flinke toename van privéklinieken, komen er veel meer wijkcentra voor dagbehandelingen.
Marktwerking
De verandering van de Nederlandse gezondheidszorg sinds 2001 heeft deze trend in beweging gezet. “De patiënt moest kunnen kiezen waar hij zich laat behandelen en de ziekenhuizen en behandelcentra moesten elkaar gaan beconcurreren om de gunst van die patiënt”, stelt Bos in de Telegraaf. Volgens haar is er nu geen sprake van marktwerking, maar van een systeemwijziging. Hiermee heeft het ondernemerschap weliswaar zijn intrede gedaan, maar nog veel te weinig, stelt Bos.
Cliënt kiest uiteindelijk
Zelfstandige klinieken zijn volgens de Bizi-oprichter aantrekkelijker voor de patiënt. Ze werken snel, investeren in nieuwe technieken en hebben geen wachtlijsten. Bovendien zijn ze goedkoper. Ze moeten kwalitatief ook beter zijn, omdat privéklinieken veel zichtbaarder zijn dan ziekenhuizen. De grote omslag komt vanzelf als cliënten het verschil gaan merken, meent Derk Rietveld, orthopedisch chirurg die inmiddels vier behandelcentra heeft.
Bizi helpt ondernemende arts
Bizi is opgericht om medisch specialisten die voor zichzelf willen beginnen te helpen. Het nieuwe begeleidingsinstituut helpt de ondernemende specialist bij het starten van een behandelcentrum door hem “de hele rompslomp” uit handen te nemen.
>> Skipr 1 jaar Event 10 december <<
Skipr bestaat op 10 december 1 jaar en viert dit met een bijzonder evenement in de Orangerie in Den Bosch. Meer informatie en het programma vindt u hier. Of meldt u direct aan voor het Skipr 1 jaar Event.