Volgens de bank nemen de inkomsten van ziekenhuizen namelijk niet zo hard toe als de prijzen de laatste tijd omhooggaan. De door de bonden geëiste loonstijging zou neerkomen op zo’n 12,5 procent en dat kost ziekenhuizen volgend jaar ruim 2 miljard euro, blijkt uit berekeningen van ABN AMRO. Dit terwijl de bijbehorende inkomsten naar verwachting slechts met 800 miljoen euro stijgen.
Grote schade
Maar niet voldoen aan de eisen van de vakbonden kan ziekenhuizen grote schade opleveren, waarschuwen de kenners ook. Dat komt door het grote personeelstekort. Een staking of het risico dat er straks minder mensen in de zorg willen werken, zou het laatste zijn waar de ziekenhuizen op zitten te wachten.
Verliesjaar
“Enige opties zijn dat de ziekenhuizen een verliesjaar accepteren of dat ze hun kosten naar beneden brengen”, luidt de conclusie daarom. Maar ook dat is niet zo simpel. Een verliesjaar accepteren lijkt voor de korte termijn nog wel acceptabel, maar dan dreigt er volgens de deskundigen ook geen geld naar verdere innovaties te kunnen gaan. De ruimte voor het beperken van de kosten is daarnaast maar beperkt, omdat de kwaliteit van de zorg ook niet in het geding zou mogen komen. (ANP)
Peter Koopman
Het is geen verrassing dat met de huidige inflatie looneisen hoger zijn dan eerder. Echter de ABNAMRO Bank verzuimt om de loonkloof, die door de SER op 9% structureel berekende ( peil 2020 ) voor oa verpleegkundigen en verzorgenden IG vóór dient te gaan op indexering! De tarieven en budgetten blijken jarenlang door deze onrechtmatigheid te laag gecalculeerd ( bewust of ?) te worden. De werkgevers in de zorg weten dit inmiddels en Rutte III begon in 2021 met reparatie hiervan door 1,13% beschikbaar te stellen. De OVA is hiervoor ontoereikend, en dit geldt ook inzake de huidige looneis van de vakcentrales. De onderlinge concurrentie tussen zorgbranches qua CAO lonen is daarenboven obsoleet als we regionaal zorgbranche overstijgend willen werken. Het wordt een heet najaar en daarna dieprode cijfers, toch? Misschien voortaan via de rijksoverheid geld gaan lenen ( BNG ? ). Het is immers vooral publieke dienstverlening!