Nederlandse abortusklinieken zijn verwikkeld in een hoogoplopend onderling conflict. Onder meer het Vrelinghuis in Utrecht en de klinieken in Arnhem en Eindhoven betichten de organisatie CASA ervan dat deze streeft naar een monopoliepositie in Nederland voor geldelijk gewin. Dat meldt de Volkskrant.
Voor de klinieken uit Utrecht, Enschede, Arnhem en Eindhoven was de maat vol toen CASA in augustus bekendmaakte een nieuwe abortuskliniek in Houten te openen. Vooral het Vrelinghuis in Utrecht voelde zich hierdoor bedreigd in zijn voortbestaan. Er is al overcapaciteit in de abortusklinieken en het aantal abortussen in Nederland daalt sinds enkele jaren. CASA heeft zeven van de veertien abortusklinieken onder zich.
Kwaliteit
Bert van Herk, voorzitter raad van bestuur van CASA, zegt dat de organisatie is opgericht om de kwaliteit van abortusklinieken te verhogen. In de Volkskrant zegt hij dat zijn klinieken aan hogere kwaliteitseisen voldoen dan de andere, niet bij CASA aangesloten abortusklinieken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde vorig jaar echter, na een bezoek aan alle veertien klinieken, dat de abortuszorg in Nederland over het algemeen van goede kwaliteit is.
Imago sector
Minister Schippers van Volksgezondheid vindt het moddergooien schadelijk voor het imago van de sector. De klinieken moeten zich volgens haar in de eerste plaats richten op goede zorg. Ook roept zij hen op te blijven samenwerken in de landelijke koepel Platform Abortus Nederland (PAN). Deze is in november uit elkaar gevallen, nadat de klinieken uit Utrecht, Enschede, Arnhem en Eindhoven uit protest uit de landelijke koepel zijn gestapt.
CASA
Stichting CASA Klinieken is tien jaar geleden ontstaan uit een samenwerkingsverband van de abortusklinieken in Leiden, Den Haag en Rotterdam. Later heeft de organisatie klinieken in Amsterdam, Goes en Maastricht overgenomen.