Assistant referee Paul Tierney raises his flag to rule out Manchester United's Cristiano Ronaldo's goal for offside
Werkgeversorganisaties in de zorg ActiZ en BTN hebben dinsdag met de vakbonden CNV Publieke zaak, NU’91 en FBZ een akkoord bereikt over een nieuwe cao in de verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg. Volgens Abvakabo FNV biedt de nieuwe cao geen antwoord op de problemen in de sector. Om deze reden wil de vakbond dit ‘negeerakkoord’ niet ondertekenen.
Per 1 juni krijgen de werknemers in de vvt een salarisverhoging van 1,2 procent. Bovendien ontvangen zij één procent extra bovenop de eindejaarsuitkoering van 4,5 procent. De cao treedt met terugwerkende kracht per 1 maart in werking en loopt over 18 maanden. Daarnaast is er afgesproken om in het aanstellingsbeleid grote contracten en uitbreiding arbeidsduur tijdelijk te stimuleren. De cao-partijen hopen de VVT zo aantrekkelijker te maken voor nieuwe werknemers. Bovendien zijn in de cao maatregelen opgenomen om onnodige flexibiliteit terug te dringen. Een actieprogramma moet leiden tot meer duurzame inzetbaarheid en verlaging van de werkdruk. De betrokken vakbonden berichten positief over het onderhandelaarsakkoord. Zie de websites van CNV Publieke Zaak en NU’91.
AbvaKabo FNV: ‘negeerakkoord’
AbvaKabo FNV uit scherpe kritiek op het onderhandelaarsakkoord dat de brancheorganisaties met een werknemersvertegenwoordiging van vier procent van de medewerkers zouden hebben gesloten. Volgens Abvakabo FNV bewijst het cao-akkoord juist dat de zorgwerkgevers “de doorgeslagen flexibilisering, die zorgt voor meer werkdruk, meer onzekerheid en minder kwaliteit van zorg, niet aanpakken”. Om die reden spreekt de vakbond van een “negeerakkoord”. De voorgestelde loonstijging is volgens Abvakabo FNV “uiters mager”. De afhakers in de onderhandelingen schrijven ‘Zorgwerkers niet gebaat bij negeerakkoord’. De bond wil een referendum houden onder medewerkers in de vvt om het akkoord alsnog te blokkeren.
Absurde looneisen
ActiZ-directeur Aad Koster is blij met het bereikte onderhandelaarsakkoord. Hij vindt het jammer dat AbvaKabo FNV zich met absurde looneisen zelf buitenspel heeft gezet. De bond liet de aanvankelijke looneis van elf procent weliswaar vallen, maar bleef vier procent voor een jaar eisen. De onderhandelingen hierover liepen vast op 16 mei. Onbetaalbaar volgens Koster. “Gezien de opdrachten waar we in de ouderenzorg voor staan, ware het beter geweest als we alle krachten hadden kunnen bundelen.”
Moeizaam
De cao-onderhandelingen, die eind februari van start gingen, zijn uiterst moeizaam verlopen. Al voordat de eigenlijke gesprekken begonnen, lagen Abvakabo FNV en de werkgevers met elkaar in de clinch over vermeende schending van het vakbondsverlof. Bovendien vonden de werkgevers de looneisen van Abvakabo FNV “irreëel en ontverantwoord”. Ook ergerden ze zich aan de bemoeienis van de vakbond met de bedrijfsvoering van de zorgorganisaties.
Imago
Volgens Abvakabo FNV waren het juist de werkgevers die zich star en arrogant opstelden. Om de aandacht op de problemen aan de onderhandelingstafel te vestigen, koos de vakbond voor een tactiek waarbij veelvuldig de publiciteit werd gezocht, getuige ondermeer het openstellen van een meldpunt voor misstanden in de zorg. Daarmee schaadde de vakbond volgens de werkgevers het imago van de sector. Begin april braken de werkgevers de cao-onderhandelingen af. Half mei dreigde het cao-overleg opnieuw te stranden. Dat er nu toch een akkoord ligt is volgens Abvakabo FNV slechts te danken aan het feit dat “andere vakbonden hebben ingestemd met een eindbod dat ze vorige week nog kordaat afwezen”.