Een prototype gaat in gebruik. Een smart health-opleiding gaat van start. De Academy Het Dorp begint zijn vruchten af te werpen. Op 9 maart presenteerde het kennisinitiatief een aantal opzienbarende innovaties tijdens het Health Valley Event 2017 in Nijmegen.
Producten ontwikkelen die mensen met een beperking in staat stellen om meer zelf te doen en hun eigen te organiseren. Zodat ze minder afhankelijk zijn van zorg. Dat is het doel van Academy Het Dorp, zo vertelde initiator Jorrit Ebben. Zorgorganisatie Siza werkt hierin samen met kennisinstellingen, het bedrijfsleven, overheden, cliënten en andere zorginstellingen aan ‘cutting edge research’. Vorige maand tekenden vijftig partijen voor de Health Deal Academy Het Dorp.
Keuken
Minke Geurts van Siza liet tijdens de Health Valley Event zien hoe flexibel ingedeelde keukens zijn ontwikkeld, zodat bewoners zelfstandig kunnen koken. “De modulaire keuken is om de cliënt heen opgebouwd, aangepast aan zijn of haar omstandigheden. Een verlamming links of rechts, wel of niet in rolstoel, je handen kunnen gebruiken of niet, het heeft allemaal gevolgen voor hoe je een keuken gebruikt.” Daarom wordt dat van tevoren allemaal in kaart gebracht. Een andere optie is een draaiende keuken, met een wasbak en kookplaat die naar voren kunnen worden gedraaid. De keukens zijn makkelijk aan te passen, omdat sommige bewoners niet heel lang in Het Dorp blijven wonen. Het eerste prototype, die is uitgedacht door Academy Het Dorp en Hermkes Interieur, wordt in april in gebruik genomen.
Wearable
Orthopedagoog Mara Braakhekke van Siza vertelde over de ontwikkeling van een stressdetector. Gedragsobservaties constateren spanning of stress als het al te laat is, cliënten vertonen uiterlijk soms geen of nauwelijks reactie, en zorgverleners willen stress juist voorkomen. Daarom werkt Academy Het Dorp aan een wearable die lichamelijke reacties meet op de meest betrouwbare parameters: hartslag en huidgeleiding. “Daarna willen we interventies ontwikkelen en de tool inzetten voor dagelijks gebruik”, aldus Braakhekke.
Smart health
Rik Venhorst is sinds kort bewoner van Het Dorp. Zijn vrijheid is beperkt, omdat zijn longen soms vollopen en binnen 3 minuten moeten worden uitgezogen. “Daarom kan ik nooit alleen op stap”, aldus Venhorst. Hij gaat zijn skills als programmeur inzetten in de ontwikkeling van een landelijk netwerk óf landelijke dekking van slimme apparatuur. Gijs Pelgrom van Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) vertelde over de opleiding Smart Health voor zorgmedewerkers die deze maand van start gaat. Die is ook bedoeld voor professionals van buiten Siza. Het motto is ‘opgeleide teams maken innovatie werkelijkheid’. Jeroen van Os van Nedap liet zien waar healthcare en security management samenkomen: bij het ontwikkelen van slimme toegangstoepassingen voor bewoners en medewerkers om snel te reageren op verzoeken van een cliënt.
Weelshares
Arjan Kalfsbeek van SlimLabs toonde de mogelijkheden om gebouwinformatie in te zetten in dienst van bewoners. “Inzicht in een gebouw, bijvoorbeeld welke zorgzwaarte waar is gelokaliseerd, kan heel belangrijk zijn bij calamiteiten.” Het is daarom zaak zoveel mogelijk info te verzamelen van begin af aan, en die up-to-date te houden – dus realtime aan te bieden. Tot slot presenteerde Ronald Haverman Weelshares. Haverman is expert op het gebied van delen van vervoer: hij was bedenker van de OV-fiets en medeontwikkelaar van MyWheels. “Maar dat is allemaal bedoeld voor mensen zonder beperking. Wheelshares geeft gehandicapten in rolstoel de vrijheid om zelf met vrienden op stap te gaan en uit te kiezen wie er stuurt.” Het voordeel is dat ze nooit hoeven te wachten of om te rijden en het is ongeveer vier keer zo goedkoop als de reguliere rolstoeltaxi.