De accountantskosten voor de zorgsector zijn in 2017 licht gestegen ten opzichte van 2016. Daarmee is er weliswaar een einde gekomen aan de jarenlange forse prijsstijgingen, van een echte daling is echter nog geen sprake.
Dit blijkt uit een analyse van bijna 750 jaarverslagen van zorginstellingen door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en onderzoek- en adviesbureau Marlyse-Research.
De accountantskosten stegen in 2017 met 1 procent ten opzicht van 2016. In dat jaar stegen de kosten nog met 12 procent. Zorgorganisaties waren vorig jaar gemiddeld 120 duizend euro per instelling kwijt aan accountantskosten, gezamenlijk was dat 89 miljoen euro.
Extra financiële verantwoording
De accountantskosten blijven onverminderd hoog door de extra financiële verantwoording die verschillende contractpartijen (zorgkantoren, gemeenten, verzekeraars) vragen. Dit is terug te zien bij ziekenhuizen (+0,2 procent), de VVT (+2,1 procent) en de gehandicaptenzorg (+2,7 procent) die een lichte stijging laten zien. De geestelijke gezondheidszorg (GGZ, -1 procent) ziet de kosten iets dalen.
Uit de analyse blijkt tevens dat vorig jaar het marktaandeel van de grote vier internationaal opererende accountants (Deloitte, EY, KPMG en PWC) in de zorgsector opnieuw is gedaald tot 45 procent. In 2016 en 2015 was dit nog respectievelijk 54 procent en 61 procent. Daarmee lijkt er sprake van meer marktwerking.