Zorgverzekeraar Achmea heeft over de periode 2011 zes ton bij ziekenhuizen teruggehaald aan dubbel betaalde Mirena hormoonspiraaltjes. Dat heeft een woordvoerder desgevraagd aan Skipr bevestigd.
Het komt regelmatig voor dat een patiënt op recept van de huisarts een Mirena, kosten 161 euro per stuk, bij de apotheek afhaalt en deze in het ziekenhuis door de gynaecoloog laat plaatsen. Hierdoor betaalt de zorgverzekeraar dubbel. De eerste keer in het ziekenhuis (DBC voor het plaatsen van de Mirena) en vervolgens ook vanuit de apotheek (eerste lijn, voorgeschreven door de huisarts). Hoewel de Mirena is opgenomen in de DBC, blijkt onder huisartsen toch verwarring te bestaan. Dit komt mede doordat er patiënten vanuit het ziekenhuis terugkomen komen voor een voorschrift voor een spiraal.
Onterecht voorschrijven recept
Dat schetst de volgende casus. Een patiënte krijgt van de huisarts een recept voor een Mirena dat zij moet laten plaatsen door de gynaecoloog in een ziekenhuis. De betreffende gynaecoloog arts-assistent zegt de patiënte in het ziekenhuis dat zij deze niet mee had hoeven brengen, omdat de Mirena is opgenomen in de DBC en dus bij de behandeling is inbegrepen. Daarop vraagt de patiënte bij de huisartsassistent na hoe dit zit. De patiënte zit nu met een ongebruikte dure Mirena die de apotheek ook niet wil terugnemen. Was het voorgeschreven recept voor de Mirena een fout? Nee, zegt de huisartsassistent, want de gynaecologen verlangen dat de patiënt dit meeneemt. Sterker nog, ze heeft het vaker meegemaakt dat patiënten die geen Mirena bij zich hadden, en al een afspraak op de polikliniek hadden, weer naar huis werden gestuurd.
Onderzoek
Achmea heeft in haar Nieuwsbrief Huisartsen van september op deze kwestie gewezen en meldt daarin dat deze ontwikkeling “niet wenselijk” is. Achmea liet in de nieuwsbrief weten bezig te zijn met een onderzoek. Inmiddels heeft de zorgverzekeraar over het jaar 2011 voor 6 ton aan dubbele betalingen teruggehaald, laat een woordvoerster weten. Landelijk zou het om miljoenen gaan. Achmea zet het onderzoek voort en trekt dit nog breder door ook onder meer Implanon hierin mee te nemen. Dat is anti-conceptie in de vorm van een hormoonstaafje dat onder de huid in de arm wordt aangebracht.
Dubbele betalingen
Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland laat weten bekend te zijn met de Mirena-casus. Het probleem van dubbele betalingen door zorgverzekeraars komt volgens een ZN-voordvoerster ook voor bij ooglasercentra waar patiënten oogdruppels halen in de apotheek en deze meenemen voor bij de behandeling. Ook bij verbandmiddelen komt het voor, zegt de woordvoerster. Via ZN is deze casus ook bekend bij andere zorgverzekeraars. Evenals Achmea spreken zij de ziekenhuizen hierop aan.