De ACM onderzocht de reactie van verzekerden als een zorgverzekeraar het voorkeursziekenhuis of een ander ziekenhuis niet contracteert om de onderhandelingspositie van de zorgverzekeraar ten opzichte van ziekenhuizen te bekijken. Uit het onderzoek, uitgevoerd door MarketResponse, blijkt dat consumenten sterk reageren.
Vier op tien vertrekken
Maar liefst 38 procent van de 3000 respondenten laat weten over te zullen stappen naar een andere zorgverzekeraar als het voorkeursziekenhuis niet wordt gecontracteerd. Daarnaast zegt nog eens 31 procent van de respondenten zijn polis te zullen aanpassen, bijvoorbeeld van natura (alleen gecontracteerde zorgaanbieders volledig vergoed) naar restitutie (overal volledige vergoeding tot gangbaar tarief).
‘Mogelijkheden beperkt’
De ACM ziet dus dat de zorgverzekeraar mogelijk het niet kan maken om een voorkeursziekenhuis niet te contracteren zonder veel verzekerden te verliezen. “De mogelijkheden om niet te contracteren, zijn beperkt als ziekenhuizen een te hoge prijs vragen of minder goede kwaliteit leveren”, schrijft de ACM.
Taxi betalen
De zorgverzekeraar kan een deel van de verzekerden nog wel bij zich houden door vervoer naar andere ziekenhuizen makkelijker te maken, bijvoorbeeld via vergoeding van taxikosten. Dan daalt het percentage verzekerden dat zegt over te stappen naar een andere zorgverzekeraar tot 30 procent, blijkt uit de onderzoekcijfers.
Volgens het onderzoek hecht een op de negen verzekerden eraan om naar alle Nederlandse ziekenhuizen te kunnen gaan. Als een zorgverzekeraar een ziekenhuis buiten de regio van de verzekerde niet contracteert, zegt 11 procent van de respondenten daarom over te stappen naar een andere verzekeraar.