Het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom en het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal moeten een vergunning aanvragen als ze hun fusieplannen willen doorzetten. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald.
Op basis van voorlopig onderzoek heeft de ACM vastgesteld dat een fusie tussen de twee West Brabantse ziekenhuizen de keuzemogelijkheden voor patiënten en zorgverzekeraars mogelijk beperkt. “Uit het tot nu toe verrichte onderzoek blijkt dat patiënten van deze ziekenhuizen, het andere ziekenhuis als eerste of tweede alternatief zien”, licht bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van ACM de vergunningplicht toe. “De fusie vermindert daarom de keuzemogelijkheden voor deze patiënten en de zorgverzekeraars.”
Twijfel
Een belangrijke vraag in het eventuele vervolgonderzoek is of de zorgverzekeraars in staat zijn om voor hun verzekerden een zo goed mogelijke prijs en kwaliteit voor de zorg te bedingen bij het fusieziekenhuis. De zorgverzekeraars zijn hier optimistisch over, aldus de ACM. De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) twijfelt hier daarentegen aan.
Eigen profiel
De twee ziekenhuizen maakten in augustus vorig jaar hun fusieplannen bekend. Volgens de beoogde fusiepartners is een versmelting noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de scherpere kwaliteits- en volumenormen voor ziekenhuizen. Beide ziekenhuizen blijven voorlopig bestaan maar zullen worden omgevormd tot ‘een ziekenhuisorganisatie met twee hoofdlocaties met elk een eigen profiel’. Het Franciscus ziekenhuis zal zich gaan specialiseren in de behandeling van kanker, bij het Lievensberg ziekenhuis zal de focus liggen op acute complexe zorg. In december meldden de twee ziekenhuizen hun plannen bij -toen nog- de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Rechtsopvolger ACM heeft nu besloten dat een vergunning nodig is.
Aanvraag
Bestuurders Janneke van Vliet van Franciscus en Hans Ensing van Lievensberg zijn niet verrast door het oordeel van de ACM en zien dan ook geen reden om de fusieplannen af te blazen. “Het besluit is gebruikelijk, zoals wij gezien hebben bij eerdere fusieplannen van ziekenhuizen”, aldus de bestuurders in een gezamenlijke verklaring. “Onze fusieplannen zijn tijdens de meldingsfase verder uitgewerkt en zullen ons in de vergunningfase helpen op weg naar één ziekenhuisorganisatie in West-Brabant.” Om zo min mogelijk tijd te verliezen in de tweede fase zal de vergunnings-aanvraag binnen enkele weken bij de ACM worden ingediend.