De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft in een informele zienswijze te kennen geen mededingingsrechtelijke bezwaren te zien tegen de vorming van de coöperatieve vereniging Thuis&Veilig. Het samenwerkingsverband, een initiatief van Zuidzorg, Fundis, Espria, Florence en Sensire, wil op landelijk niveau verpleegkundigen inzetten bij acute zorgvragen in de avonden, nachten en weekenden.
Thuis&Veilig gaat kwetsbare ouderen helpen als zij acuut zorg nodig hebben. Cliënten van de aangesloten thuiszorgaanbieders worden straks via één landelijk nummer naar de juiste plek geleid. Met de verzekeraars maakt de coöperatie vooraf afspraken over aanpak en financiering van deze zorg. Elke thuiszorgaanbieder kan lid worden van de coöperatie.
Continuïteit
De samenwerking biedt volgens de ACM voordelen op het gebied van kwaliteit, continuïteit en betaalbaarheid van acute thuiszorg voor patiënten en verzekerden. Acute thuiszorg hoeft niet meer op kleine schaal door iedere thuiszorgaanbieder te worden aangeboden. “Dat waarborgt een continue beschikbaarheid van acute thuiszorg en efficiëntere besteding van zorggeld. Bovendien is de samenwerking mede in samenspraak met ACM zo vormgegeven dat er voldoende keuzemogelijkheden en concurrentiedruk blijven bestaan”, aldus de kartelwaakhond.
Vrije keuze
Cliënten houden een volledig vrije keuze voor de aanbieder van reguliere thuiszorg, constateert de ACM. De samenwerking gaat alleen over de eerste opvang in een acute situatie. Zorgverzekeraars zijn vrij om ook contracten te sluiten met niet-leden. Andere aanbieders van thuiszorg blijven hierdoor in staat om acute thuiszorg aan te bieden. Voor zorgverzekeraars zijn er zo ook andere manieren om acute zorg in te kopen. Ook verzekeraars houden dus iets te kiezen, stelt de ACM.
De kartelwaakhond benadrukt dat de zienswijze een informeel, niet-bindend karakter heeft. De ACM kan te allen tijde anders oordelen.