Vakbond FNV Zorg en Welzijn organiseert een actie en verwacht honderd actievoerende werknemers. Zij zullen met een band naar het hoofdgebouw lopen en hun eisen laten horen.
Volgens FNV-bestuurder Hans van den Wijngaard dienen de werkomstandigheden bij de grote gehandicaptenzorginstelling (1700 werknemers) te verbeteren. Begeleiders zouden steeds minder tijd hebben voor cliënten en overdrachten.
‘Bied ze een contract aan’
“De medewerkers moeten hetzelfde werk in kortere tijd doen. Daardoor neemt de werkdruk toe, vallen medewerkers uit en worden duurdere onbekende uitzendkrachten ingehuurd”, zegt Van den Wijngaard. “Om die uitzendkrachten te bekostigen worden de uren van de vaste medewerkers weer verder beperkt. Zo blijven ze in een vicieuze cirkel en wordt niets opgelost. Als continu een groot beroep op uitzendkrachten moet worden gedaan, is het verstandiger als de werkgever deze mensen een contract aanbiedt.”
‘Zelfde taken in minder uren’
Volgens de FNV zijn diensten van begeleiders in de afgelopen jaren zwaarder geworden. De medewerkers hetzelfde moeten doen in minder tijd. De vakbond stelt dat Amerpoort financieel gezond is en dus daarom voor betere werkomstandigheden kan zorgen en meer kan doen tegen ziekteverzuim dan het inhuren van vervangende uitzendkrachten.
De actie bij Amerpoort is een derde in een langere reeks. De vakbond dreigt met meer acties als eisen niet worden ingewilligd.
Praktijk
Paul Willems, bestuurder bij Amerpoort, vindt dat de berichtgeving van FNV geen recht doet aan de praktijk bij Amerpoort. Hij schreef in een opiniestuk op de website van de instelling dat hij zich kan voorstellen dat niet iedereen blij is met de invoering van 7 uurs-diensten. Hij schrijft: “Het besluit is tot stand gekomen volgens de route die we altijd lopen. De OR is op een zorgvuldige manier tot instemming gekomen nadat die de achterban uitgebreid heeft geraadpleegd. Zij hebben een aantal voorstellen voorgelegd over de invoering van het besluit. Die voorstellen heb ik overgenomen.”
Ook schrijft hij dat op andere locaties binnen Nieuwenoord en Amerpoort al langere tijd op deze manier wordt gewerkt. “We zien dat het positieve effecten heeft; voor de kwaliteit van zorg en omdat we medewerkers grotere contracten kunnen bieden.”
P.G.M. Willems
Het had de redactie van Skipr gesierd als die mij had benaderd voor wederhoor n.a.v. de uitingen van de FNV. Morgen voert de FNV opnieuw actie op locatie Nieuwenoord. Twee weken geleden heb ik de regiobestuurder van de FNV een uitnodiging gestuurd om in gesprek te gaan met mij, vertegenwoordigers van het MT en van de OR. Jammer genoeg heeft de FNV niet gereageerd op de uitnodiging.
Wijziging werktijden
We korten niet op contracten van medewerkers maar we willen de inzet van medewerkers op wonen en dagbesteding beter verdelen waar dat nog niet de praktijk is.
Managers gaan de komende tijd daarom in gesprek met hun teams om te horen welke knelpunten zij ervaren. We willen zoveel als mogelijk tegemoetkomen aan de zorgen en dilemma’s van medewerkers en samen op zoek naar passende oplossingen. Wat voorop staat, is dat de samenwerking tussen dagbesteding en wonen wordt versterkt.
Goede CAO
De berichtgeving van de FNV doet geen recht aan de praktijk bij Amerpoort. Er is afgelopen jaar een goede CAO afgesloten, daar heeft de FNV aan meegewerkt en haar handtekening onder gezet.
Voor de waardering van functies volgen wij de FWG Gehandicaptenzorg. Uit een benchmark in de regio blijkt dat wij dezelfde functies op dezelfde manier honoreren als collegaorganisaties.
Zoals in elke organisatie vertrekken medewerkers en komen er ook gelukkig weer nieuwe medewerkers bij. Elke organisatie is genoodzaakt om flexkrachten, uitzendkrachten en ZZP’ers in te zetten. Zeker geen ideale situatie, op de eerste plaats niet voor de mensen die bij ons in zorg zijn.
Zorgzwaarte
Ik ben me er zeer van bewust dat de zorg zwaarder wordt. Ik ben daarover in gesprek met bijvoorbeeld de VGN, de Nederlandse Zorgautoriteit en het Zorgkantoor. Ik breng dit thema op vele plekken onder de aandacht. De VGN spreekt hierover regelmatig met het Ministerie van VWS.
Financieel gezond
Overheden en banken eisen van zorgorganisaties dat ze een financiële buffer hebben. Die buffer gebruiken we om geld te sparen zodat we in de toekomst goede en kwalitatief veilige huisvesting kunnen realiseren.
Paul Willems
Bestuurder Amerpoort