Ondanks maanden onderhandelen hebben de bonden dinsdagavond na een dag vergaderen besloten om niet in te gaan op een bod van de NFU. De umc-werkgevers boden dit jaar een eenmalige uitkering van 1000 euro en een structurele verhoging van 5 procent per 1 januari 2023. “De vakbonden hebben het voorstel afgewezen”, aldus NFU: “Partijen zijn zonder resultaat uit elkaar gegaan.”
Ernstige gevolgen
Tijdens de gesprekken hielden de bonden vast aan hun eis van 11,3 procent prijscompensatie. Bij het sluiten van de cao is vorig jaar immers vastgelegd dat de umc’s de inflatie volledig zouden vergoeden.
NFU erkent de afspraak en de bepaling van het inflatiepercentage, maar wijst erop dat deze loonsverhoging “ernstige gevolgen” zou hebben voor werkgelegenheid en werkdruk. De organisatie stelt dat niemand toen de zeer hoge inflatie kon voorspellen.
De betrokken bonden gaan zich woensdag beraden over volgende stappen. Zorgbestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn zegt dat ze met een gezamenlijke verklaring komen: “Onze eerste optie is een gang naar de rechter om de NFU te dwingen de cao na te komen.”
Afspraak is afspraak
Merlijn zei eerder deze maand op Zorgvisie over de prijscompensatie: “Afspraak is afspraak”. Ze wijst op de financiële reserves van de umc’s (3,3 miljard euro): “Realiseer je als bestuurder dat je medewerkers zo’n loonsverhoging verdienen om hen met deze hoge inflatie er niet op achteruit te laten gaan.”
Bakker
De bonden laten mensen die in de knel zitten hiermee wel bungelen. Geen salarisverhoging per 1 januari, hooguit achteraf met terugwerkende kracht. Maar daar heb je niet veel aan als je in januari de boodschappen niet kunt betalen. En is het voorstel zo slecht? Zeker als je kijkt naar andere regelingen vanuit de overheid om de koopkracht te repareren?