Wat betreft het AWB/ inkoopbeleid hanteren zorgverzekeraars hoge tariefskortingen en willen zij sneller hervormingen dan de overheid beoogt. Dit beleid is niet goed voor het veranderingsproces in de langdurige zorg, stelt ActiZ na een analyse van het definitieve inkoopbeleid van de verzekeraars.
Zorginkopers voeren allen een heel verschillend beleid dat ook los staat van het landelijk beleid zoals afgesproken in het Zorgakkoord, stelt ActiZ. “Het lijkt daarbij dat verzekeraars vooral op tarieven sturen en uitsluitend vanuit hun eigen beleid. En dat terwijl een integrale aanpak nodig is om de transitie in de ouderenzorg succesvol te maken.” ActiZ wijst daarbij op de in haar ogen noodzakelijke samenwerking tussen verzekeraars, zorgorganisaties, gemeenten en woningcorporaties.
Inkoopbeleid
ActiZ protesteerde eerder al tegen het inkoopbeleid. Hoewel volgens ActiZ sommige verzekeraars hun beleid enigszins hebben aangepast, blijft de branchvereniging zich zorgen maken. De tariefskortingen op de zorg thuis zijn wel iets verlaagd zijn, maar ze blijven scherp, stelt ActiZ. Verder willen sommige verzekeraars geen afspraken meer maken voor behandelzorg voor mensen met lagere zzp’s en kopen zij minder zorg in voor hogere zzp’s. Zorgorganisaties zien zich door de tariefskortingen gedwongen om medewerkers te ontslaan. ActiZ liet vorige maand naar aanleiding van een impactanalyse weten dat zorgorganisaties verwachten dat ruim 80.000 mensen hun baan zullen verliezen.