Brancheorganisatie ActiZ keert zich tegen de kritiek dat de ouderenzorg jaarlijks een miljard verspilt, onder meer door het weggooien van voedsel, hoge energierekeningen, dure inkoop en onnodig papierwerk. Volgens ActiZ is deze kritiek een ‘versimpeling’ van de werkelijkheid, die bovendien berust op onjuiste aannames.
ActiZ reageert hiermee op de plannen van directeur Jan Slagter van Omroep Max om een eigen verpleeghuis te beginnen. In een TV-uitzending van Pauw wees hij op de verspilling in de zorg. Betere omgang hiermee zou volgens Slagter geld vrijmaken voor meer zorgpersoneel.
Wat ActiZ betreft is dit een versimpeling van de werkelijkheid. Bovendien maakt Jan Slagter een puur financiële vergelijking. ‘Goede’ zorg gaat wat Slagter betreft om meerdere aspecten zoals kwaliteit, participatie en geld.
Volgens ActiZ heeft Omroep Max zich laten souffleren door adviesbureaus die hun geld verdienen met adviezen over besparingen en dus belang hebben om zaken sterk te poneren. Ook ActiZ vindt ‘eten weggooien’ zonde, maar ActiZ herkent zich niet in de hoge percentages van het aangehaalde onderzoek.
Regels afschaffen
ActiZ wijst er daarnaast op de zorgaanbieders gehouden zijn aan strenge regels. “‘In de regel’ gooien zorgorganisaties dus eten weg”, aldus ActiZ in een verklaring. “Als we willen dat verpleeghuizen ‘net als thuis zijn’, dan passen deze regels daar niet meer bij. ActiZ pleit er langer voor om dit soort regels af te schaffen.” Volgens ActiZ vormen verpleeghuizen al geregeld inkoopcombinaties. “Denk dan ook aan energie-inkoop”, aldus ActiZ. “Energiebesparing is prima, maar er moet wel rekening worden gehouden met de individuele wensen van cliënten. Verpleeghuiszorg is zorg op maat; individueel en persoonlijk.”