Brancheorganisatie Actiz maakt zich zorgen over de uitvoerbaarheid van het Normenkader Indicatiestelling Wijkverpleging. Dit document werd onlangs door V&VN ontwikkeld op verzoek van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS).
De zorgen betreffen vooral de implementatie en het vereiste opleidingsniveau voor verpleegkundigen. Zij moeten minimaal over een HBO-diploma beschikken willen zij indicaties mogen stellen. Volgens Actiz is dit geen realistische eis. Volgens de organisatie van zorgondernemers mag van zorgaanbieders die extramurale verpleging en verzorging leveren, niet verwacht worden dat zij op korte termijn over voldoende gekwalificeerd personeel beschikken. Er is tijd nodig voor bij- en omscholing.
Arbeidsmarkt
Aad Koster, directeur van ActiZ: “Wij maken ons nog meer zorgen nu we begin deze week de Inkoopgids van Zorgverzekeraars Nederland hebben bekeken. Van individuele zorgaanbieders wordt verwacht dat zij gedetailleerde verbeterplannen maken zodat zij eind 2015 over voldoende gekwalificeerde medewerkers beschikken.” Koster zegt dat uit arbeidsmarktprognoses blijkt dat de komende jaren een fors tekort van ongeveer vijfduizend hbo-verpleegkundigen zal ontstaan.
Normenkader
Het normenkader bestaat uit zes normen. Naast een opleidingseis, wordt met het normenkader de autonomie van de wijkverpleegkundige geregeld. Ook is vastgelegd dat indicatie en zorg gericht moeten zijn op het versterken van de zelfredzaamheid en stelt het normenkader eisen aan onder meer de verslaglegging.