Hygiëne en infectiepreventie zijn belangrijk en verdienen de aandacht van de branche, stelt ActiZ. Tegelijkertijd plaatst de brancheorganisatie kanttekeningen bij het dinsdag verschenen rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarin kritiek wordt geuit op de hygiëne in verpleeghuizen.
De IGZ constateerde dat de hygiëne in verpleeghuizen veel te wensen overlaat en dat ze te weinig doen om infecties te voorkomen. Volgens de Inspectie is het belangrijk dat verpleeghuizen zo goed mogelijk proberen infecties te voorkomen zodat bewoners niet onnodig ziek worden. Hoe vaker zij een infectie krijgen die behandeld moet worden met antibiotica, des te groter is de kans dat bacteriën daar ongevoelig voor worden.
Kwaliteit van zorg
In een reactie stelt ActiZ ook dat hygiëne en infectiepreventie belangrijk zijn en de aandacht van de branche verdienen. Zorgorganisaties werken hard aan de kwaliteit van zorg op verschillende terreinen. Zorginstellingen werken aan deskundigheidsbevordering van personeel en aan een cultuur waarin mensen elkaar makkelijker aanspreken op gedrag. Tegelijkertijd moet er ruimte zijn om veiligheidsrisico’s af te wegen in het belang van kwaliteit van leven van de cliënt.
“Die afweging betekent soms dat een richtlijn wat losser wordt gehanteerd als daarmee een beter effect behaald wordt voor de cliënt.” Het gaat volgens ActiZ om het resultaat en niet om de richtlijn zelf. “Het aftekenen van een schoonmaaklijst garandeert bijvoorbeeld niet dat er schoongemaakt is.” De brancheorganisatie vindt het van veel groter belang dat een zorgmedewerker zijn handen wast wanneer hij van de ene naar de andere cliënt gaat.
Afvinklijst
ActiZ zegt blij te zijn dat IGZ ook constateert dat het scoren op 48 normen niet de beste manier is om kwaliteit van zorg te toetsen en te verbeteren. De Inspectie gaat werken aan een nieuwe wijze van toezicht op onder meer hygiëne en infectiepreventie. In haar onderzoeksrapport neemt de IGZ hierop alvast een voorschot door geen aanbevelingen te formuleren, maar vragen die zij wil beantwoorden samen met de veldpartijen. Ook wil de IGZ de bestuurders meer gaan aanspreken en begeeft zich daarmee op het niveau van toezicht op het systeem. Volgens ActiZ is dit “een aanpak die beter effect zal sorteren dan een afvinklijst”.