Daarnaast kan het voorgenomen inkoopbeleid van de zorgkantoren ook leiden tot financiële onzekerheid voor zorgaanbieders. ActiZ is van mening dat zorgaanbieders voldoende financiële middelen nodig hebben om de kwaliteit van zorg te waarborgen en te verbeteren.
ActiZ dringt er bij de zorgkantoren op aan om het inkoopbeleid opnieuw te bekijken en te herzien om te voorkomen dat de kwaliteit van zorg in gevaar komt en zorgaanbieders onnodig belast worden met administratieve lasten.
Oneerlijk en onwendbaar
“Uiteraard is het belangrijk en wenselijk dat zorgkantoren bij de inkoop rekening houden met wat er speelt in de regio en hoe een zorgaanbieder bijdraagt aan de noodzakelijke zorgtransformatie”, zegt Mireille de Wee, voorzitter ActiZ-kerngroep Wonen en Zorg.
“Maar zoals het nu wordt voorgesteld, gaan zorgkantoren onderling en regionaal verschillend tarieven bepalen, prioriteiten stellen en het contracteerproces inrichten op grond van alleen een gezamenlijke, landelijke visie. Dat kan oneerlijk en onwerkbaar worden, omdat al deze vraagstukken mogelijk op verschillende manieren, of soms zelfs helemaal niet, door zorgkantoren worden opgepakt. Landelijke vraagstukken vragen om landelijk inkoopbeleid, met voldoende financiële zekerheid en stabiliteit voor zorgaanbieders.’