Daarom maken de drie brancheverenigingen de komende periode een ‘macroplaat’ om feitelijke inzichten te krijgen en te leren (of analyseren) op welke wijze dit samenhangt met specifieke omstandigheden in de wijkverpleging
Verdere versterking
In de loop van 2024 willen de partijen hierover duidelijkheid hebben om samen verdere stappen te kunnen zetten naar verdere versterking van de wijkverpleging. Ons doel hiermee is de wijkverpleging de essentiële rol te laten vervullen in de beweging naar passende zorg voor thuiswonende ouderen en chronisch zieken, een opgave die de komende jaren alleen maar groter wordt.
Opleidingsfonds
Vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn al afspraken gemaakt om de wijkverpleging te versterken. Zo krijgen bijna 700 aanbieders van wijkverpleging in totaal 73 miljoen euro uit het IZA-fonds Wijkverpleging dat vorig jaar door de drie partijen is opgericht. Ook hebben zorgverzekeraars uitvoering gegeven aan de afspraak om de wijkverpleging te versterken, de hiervoor beoogde structurele impuls van 175 miljoen is grotendeels gerealiseerd. Ook staat vanaf 15 januari 2024 het opleidingsfonds wijkverpleging open.
Peter Koopman
Vreemde actie. Al jaren is de onderbesteding in de wijkverpleging bekend. ActiZ en Zorgthuis weten dit al lang. Het “onderzoek” komt daarom op mij over als “tijdrekken” en de oplossing naar voren schuiven onder het motto “tijdwinst is ook winst”. De huidig verzekerden zijn daarvan de dupe. Het wordt noodzaak om deze “onderzoek”-acties aan banden te leggen. Het gaat immers niet om bestuurlijke wetenschap maar om o.a. verpleegkundige zorgverlening, toch?
Hans Buijing
Ja, wij weten wel welke oorzaken er zijn, maar ZN en VWS willen dat ook onafhankelijk onderzocht weten. Daarvoor is een onderzoekstraject afgesproken