Zorgverzekeraars en zorgkantoren rekenen een te laag tarief voor ouderenzorg. Bovendien lopen de tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vaststelt niet gelijk op met de loonkostenstijging in Nederland. Dat stelt werkgeversorganisatie ActiZ.
Het tarief voor wijkverpleging en verpleeghuis wordt ieder jaar wordt het door de NZa geïndexeerd om mee te groeien met de loonkostenontwikkeling. Volgens ActiZ is er inmiddels een “gapend gat” tussen het vastgestelde Nza-tarief en het werkelijke tarief dat zorgkantoren en zorgverzekeraars betalen aan zorgorganisaties. Daarnaast is er een gat tussen het Nza-tarief en de loonkostenontwikkeling in Nederland.
Volgens de werkgevers hebben zorgverzekeraars wel de middelen om de tarieven te verhogen. ActiZ vreest dat als zorgverzekeraars dat niet doen, de ouderenzorg zal verschralen. “Dan moeten zorgorganisaties medewerkers ontslaan, zijn er dus minder ‘handen aan het bed’ om de zorg aan kwetsbare ouderen te verlenen en zullen er wachtlijsten ontstaan. En bovendien wordt het – als de werkdruk toeneemt – minder aantrekkelijk om in de ouderenzorg te gaan werken”, menen de werkgevers.