Aanleiding voor het advies waren klachten van media over de trage gang van zaken bij het ministerie als zij meer wilden weten over de besluitvorming destijds. Het departement begreep de frustratie, maar wees erop dat er te veel Woo-verzoeken binnenkwamen en dat tijdig informatie geven daarom niet altijd lukte.
Arbeidsintensief
De minister wijst hier nogmaals op in een Kamerbrief. Het gaat volgens hem om ruim 440 verzoeken sinds het begin van de pandemie en er zijn inmiddels ruim acht miljoen documenten uit de crisisperiode die eerst moeten worden beoordeeld. En dat is arbeidsintensief. Volgens hem zijn de termijnen in de Woo in deze omstandigheden “niet realistisch en niet uitvoerbaar”.
Kuipers zegt zich wel in te spannen om verzoeken van journalisten versneld af te handelen. Daarnaast zegt de minister dat hij niet van plan is meer concepten van besluitvorming en documenten (deels) openbaar te maken.
Wet openheid overheid (Woo)
ACOI-voorzitter en voormalig GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vindt de reactie van Kuipers “absoluut niet in lijn met de Woo”. De Kamer heeft de Wet open overheid met grote meerderheid aangenomen en het kabinet heeft beloofd zich in te zetten voor een nieuwe, open bestuurscultuur. “Die geest van de Woo, openbaarheid tenzij, zie ik niet terug in de reactie van de minister”, meldt Van Gent. (ANP)