De afronding van de contractering van ziekenhuizen door de zorgverzekeraars verloopt traag. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een analyse van het contracteringproces in de ziekenhuiszorg voor de minister van VWS. De trage afhandeling komt volgens de NZa onder andere door de overgang naar een systeem van prestatiebekostiging en onwennigheid tussen verzekeraars en ziekenhuizen over de nieuwe inkoop van zorg.
De ziekenhuizen en verzekeraars onderhandelen, ondanks de afgesproken deadline van 1 april 2012, nog steeds over de inkoop van zorg voor dit jaar. De voornaamste redenen dat de onderhandelingen nog steeds niet zijn afgerond zijn de onderlinge discussies over de doorleverplicht (de verplichting van ziekenhuizen zorg te leveren als het met de verzekeraar afgesproken plafond bereikt is), het percentage dat een ziekenhuis mag groeien en de verschuiving in de marktaandelen van de verzekeraar doordat verzekerden zijn overgestapt naar een andere verzekeraar, zo stelt de NZa.
Collectief tijdpad
De constateringen van de NZa zijn in lijn met eerdere berichtgeving over de contractering van de ziekenhuizen door de zorgverzekeraars. Brancheorganisaties hebben voorgesteld dat zij collectief een tijdpad voor de onderhandelingen afspreken, zoals de termijn waarbinnen partijen op elkaars bod reageren en een einddatum voor de contractering. De NZa stelt de minister voor dat de partijen bij het Hoofdlijnenakkoord hier aanvullende afspraken over maken.
Bijbetalen
Verzekeraars moeten van de NZa aan hun verzekerden bekendmaken welke zorgaanbieders zij gecontracteerd hebben en voor welke behandelingen consumenten mogelijk moeten bijbetalen. Ziekenhuizen moeten aangeven welke tarieven zij in rekening brengen als een verzekeraar een bepaalde behandeling bij hen niet vergoedt.