Beeld: SDI Productions / Getty Images / iStock
Agema geeft als antwoord op Kamervragen aan dat ze geen aanleiding heeft om te veronderstellen dat zorg-zzp’ers door handhaving van de Belastingdienst de zorg op grote schaal verlaten. Ze kent de enquête waarin een beperkt deel van zzp’ers aangeeft niet bereid te zijn terug in loondienst te gaan en de zorg te verlaten als ze geen zzp’er kunnen blijven, maar, zo stelt Agema: “Het is daarbij de vraag in hoeverre ze daadwerkelijk deze keuze zullen maken.”
Campagne
Agema verwacht eerder dat het vervallen van het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid zal leiden tot meer aanstellingen in dienstverband. Agema levert daar zelf ook een bijdrage aan via een ‘bewustwordingscampagne’ waarmee zorgorganisaties bewuster worden gemaakt van de financiële risico’s en verplichtingen van het werken met zelfstandigen. Deze campagne start binnenkort.
Vicieuze cirkel
Agema: “Gezien het aantal schijnzelfstandigen in de zorg zal handhaving in ieder geval bijdragen aan het doorbreken van de stijgende trend in zzp-schap en daarmee het doorbreken van de vicieuze cirkel.” Met de vicieuze cirkel doelt Agema op de toename van het aantal zzp’ers waardoor de onvrede onder werknemers in loondienst toeneemt en daarmee de aanzuigende kracht naar het zzp-schap.
Meerdere plekken werken
Agema geeft verder aan het regionaal werkgeverschap te willen stimuleren. Op die manier kunnen werknemers bij meerdere organisaties en op meerdere plekken in de regio werken. “Op deze wijze kunnen de betrokken werkgevers beter tegemoetkomen aan de bestaande onvrede bij hun werknemers en zo de trekkende kracht naar het zzp-schap verminderen. Verder biedt het de mogelijkheid om met de roostering beter in te spelen op de wensen en behoeften van medewerkers in loondienst.”
Flexibele schil
Op de vraag of een flexibele schil wenselijk is, antwoordt Agema dat alle zorgwerkgevers daar behoefte aan hebben, maar ook dat die schil vorm kan krijgen als zorgwerkgevers een gezamenlijke flexibele schil in loondienst ontwikkelen. Ze wijst daarnaast op het vormgeven van een flexibele schil via uitzendkrachten of zzp’ers.
Veel ziekenhuizen die hebben aangekondigd te stoppen met de inhuur van zzp’ers blijken een detacheerder achter de hand te houden.
Peter Koopman
Mooi dat VWS geen uittocht verwacht van zzp-ers, die „schijnzelfstandig“ zouden zijn. Een „mening hebben dat het niet gaat regenen“ is in het algemeen beter dan zonder passende maatregelen „doorlopen“. Maar een „mening“ kan ook „dun ijs“ blijken, toch ? Artsen en verpleegkundigen allemaal in loondienst en bij voorkeur bij een regionale werkgever? Over bijvoorbeeld de loonkloof horen we niemand meer ! „In loondienst“ moet zichtbaar kunnen concurreren met de zzp status, dat helpt pas echt. Goed dat er meer publieke informatie komt over de aantrekkelijke positie in loondienst. We gaan het zien.
Willem
Beste Fleurtje,
U heeft daadwerkelijk geen idee wat zich er afspeelt in de gezondheidszorg.
Ik heb jaren gewerkt in loondienst in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg.
ik heb gezien hoe de zorg steeds slechter werd, En dan bedoel ik de zorg die gehandicapten en de ouderen krijgen. Met steeds minder mensen wordt er gewoon verwacht dat het allemaal maar wordt gedaan.
De zorgmedewerker die “doet” het allemaal wel want zij laten de bewoners niet stikken. 3 van de 4 weekenden werken heel normaal. En veel meer werken dan je 34 urige werkweek door zieke collega’s, heel normaal.
Tot dat er een punt kwam dat de zorgverlener die in loondienst was bewust voor zichzelf koos en zzp er werd. Ik werk nu met veel werkplezier als zzp er. Het gaat echter an kwaad tot erger in de zorg, Zorgverleners die nog in loondienst werken vallen massaal om, ziektecijfers van 10 a 12 % zijn heel gewoon. En ze blijven maar door gaan. Ik kan gewoon glashard zeggen: “ik werk maar 2 weekenden in de maand”. En ga me niet vertellen dat het in de toekomst allemaal beter gaat worden, echt niet. We hebben nu al 40000 vacatures. We hebben 230000 zzpers in de zorg. Je mag blij zijn als je 30% weer in loondienst krijgt. De rest heeft bewust gekozen en gaan dan echt de zorg verlaten of via pgb werken. Dus ga vooral zo door dan hebben we in 2026 als het plan is ingevoerd 200000 vacatures.
Ik ben bang om oud te worden Fleurtje, maar jij zit inmiddels als bijna 20 jaar in de politiek op een houten bankje. Fleurtje je hebt volgens mij nog nooit een verzorgingstehuis van binnen gezien. Ga eens praten met zorgpersoneel voordat je zoiets gaat lopen zeggen want je slaat de plank volkomen mis.