De sector verkeert al een paar jaar in grote moeilijkheden, omdat de instellingen die de jeugdbescherming uitvoeren te weinig geld ontvingen om hun taken goed uit te voeren. Sinds 2015 is de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg overgedragen aan de gemeenten. Die klagen al jaren dat ze daarvoor te weinig geld krijgen van het Rijk. De Kamer had bij Weerwind al aangedrongen op een landelijk tarief als een van de oplossingen voor de financiële krapte.
Nog hogere werkdruk
Door de problemen in de sector, zijn er lange wachtlijsten ontstaan voor kinderen die eigenlijk zo snel mogelijk hulp moeten krijgen. Door de onduidelijkheid en hoge werklast voor medewerkers, is het ziekteverzuim onder hen groot. Ook zijn door al het gedoe veel jeugdbeschermers gestopt, waardoor de werkdruk nog verder is gestegen. Jeugdbeschermers hebben bijvoorbeeld te veel cliënten onder hun zorg en toezicht. Tegelijk ontstonden er klachten over de kwaliteit van de jeugdzorg.
Een andere maatregel is een project om zij-instromers aan te trekken voor de jeugdbescherming. Dit loopt volgens Weerwind goed en wordt verlengd. (ANP)
Het jaarcongres over zorgcontractering
28 maart 2024, Utrecht