Ggz-aanbieders kunnen hun zorgnota’s dit jaar met DSM-hoofdgroepcodes indienen en uitbetaald krijgen. Voor nota’s zonder DSM-hoofdgroepcodes of gb-ggz profielen is declaratie echter niet mogelijk. Daarom hopen de zorgverzekeraars dat zorgaanbieders ervoor kiezen toch de DSM-hoofdgroepcode en het basis ggz-profiel te blijven aanleveren, vooruitlopend op publicatie van een definitieve regeling.
Als gecontracteerde ggz-aanbieders met meer dan 10 miljoen euro jaaromzet de DSM-hoofdgroepcodes niet meer willen aanleveren en hierdoor in financiële problemen komen, kunnen ze voor een bevoorschotting een beroep doen op de zorgverzekeraars. Dat wil zeggen: de zorgverzekeraar betaalt de ggz-aanbieder vooraf voor de behandelingen. De aanbieder dient de declaraties in bij de zorgverzekeraar als de definitieve regeling klaar is.
Verklaring voor kleine aanbieders
Voor kleinere (niet) gecontracteerde aanbieders (vrijgevestigde psychiaters, psychotherapeuten, psychologen, kleinere praktijkenen instellingen) heeft ZN met de LVVP (Landelijke Vereniging Vrijgevestigde psychologen en Psychotherapeuten), de Nederlandse ggz, de NVvP (Nederlandse Vereniging voor Psychiaters), Meer GGZ en patiëntenvereniging MIND een tijdelijke speciale verklaring ontwikkeld voor het gebruik van de DSM-hoofdgroepen en/of basis ggz-profielen.
Met deze verklaring geven patiënten tijdelijk toestemming voor het delen van gegevens met de zorgverzekeraar, zodat de zorgverlener kan declareren en wordt betaald. Daarvoor hebben de partijen overeenstemming bereikt over een addendum privacyverklaring. De toestemmingsverklaring en het addendum privacyverklaring worden deze week al beschikbaar gesteld.
Verzekerden niet de dupe
‘’Wij vinden dat verzekerden niet de dupe mogen worden van de situatie en dat zorgaanbieders financieel en inhoudelijk klem komen te zitten”, zegt directeur Zorg van ZN, Wout Adema: “Daarom hebben we gekeken wat mogelijk is. Deze oplossingen zijn het best haalbaar voor alle partijen.”
Het akkoord is de uitkomst van dagenlang overleg tussen ZN, de ggz-branche en het ministerie van VWS. Per 1 januari mogen ggz-aanbieders van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geen informatie meer op een factuur melden over de DSM-hoofdgroep of het GB ggz-profiel. Dat zou volgens de AP te privacygevoelig zijn. Uitgangspunt voor de tijdelijke regeling is dat die geldt totdat VWS de nieuwe regeling heeft vastgesteld. Staatssecretaris Vincent Karremans (onder meer ggz) heeft onlangs laten weten dat hij in april hoopt deze regeling te kunnen presenteren.
Verschillende oplossingen
De afgelopen anderhalve week zijn tussen de partijen veel verschillende oplossingen afgewogen. Bevoorschotting biedt voor ongecontracteerden geen oplossing werd besloten, met name omdat dat voor vrijgevestigden en kleine instellingen administratief te belastend is. Het weglaten van patiëntgegevens op de nota bleek moeilijkheden op te leveren voor de berekening van de risicoverevening. Werken met een dummycode zou teveel aanpassingen vragen in de software en kost teveel tijd.
Ruth Peetoom, voorzitter van de Nederlandse GGZ: “Dit is een grote stap voorwaarts en een doorbraak in de financiële onzekerheid die onze leden ervaren. Tegelijkertijd blijft het een onwenselijke situatie die om maatwerk vraagt. Ik vertrouw er daarom op dat de administratieve lasten tot een minimum worden beperkt en VWS er alles aan doet om hun regeling zo snel mogelijk in te kunnen stellen.”
Jorrit Stroosma
Als sinds het DBC tijdperk in de GGZ vond ik het een gotspe dat de classificatie op declaratie kwam te staan, een grove schending van het dossiergeheim. Met het ZPM zou het compleet anders worden met de invoering van de ZorgVraagZwaarteTypering. Nu 3 jaar later is er niks geworden van de verandering en gaan we nog weer verder op de oude privacyschendende voet.
Jorrit Stroosma
En als de verevening van de GGZ kosten door de overheid goed zou werken was de restitutiepolis niet massaal opgeheven door de zorgverzekeraars. Blijkbaar is de verevening voor behandelingen in de somatische zorg zoals ziekenhuizen wel financieel goed geregeld gezien dat die wel 100% vergoed worden.