Die huidige cao loopt tot 31 december van dit jaar. Aanstaande oktober krijgen de werknemers er 5 procent bij. De lopende cao wordt verlengd met een jaar (2024). In dat jaar krijgen werknemers 5 procent meer loon: 2,5 procent in maart 2024 en 2,5 procent in oktober 2024.
Ook is afgesproken dat werkgevers de onregelmatigheidstoeslag (ort) gaan berekenen over het volledige uurloon – nu is er een maximum.
Veilige werkomgeving
Verder worden in de nieuwe cao passages opgenomen die de werkomgeving veiliger moeten maken. Medewerkers moeten worden beschermd “tegen elke vorm van agressie, intimidatie, discriminatie en/of pesten”. Er komt een ‘protocol grensoverschrijdend gedrag’. Dat richt zich op preventie, hoe te handelen bij incidenten en de nazorg voor zorgprofessionals die hiermee te maken krijgen. Daarmee worden de rechten van de zorgprofessionals juridisch verankerd.
Opvallend dat dit een inititief is van NU’91. Gisteren werd bekend dat de ledenraad van de bond het vertrouwen in voorzitter Stella Salden heeft opgezegd vanwege klachten over grensoverschrijdend gedrag van haar. Medewerkers spreken over een “angstcultuur, hoog ziekteverzuim en vertrek van veel medewerkers” vanwege die werkomstandigheden.
Hogere reiskostenvergoeding
De reiskosten gaan in de nieuwe cao omhoog van 10 naar 17 cent per kilometer. Wel is er de “intentie” om toe te werken naar de vergoeding die de meeste organisaties hanteren: 23 cent per kilometer. Ook wordt de maximumgrens waarbinnen de kilometervergoeding wordt gegeven, verruimd van 30 naar 40 kilometer.
Bovendien is afgesproken dat vaste medewerkers de eerste keuze krijgen bij het maken van nieuwe roosters.
Vlirdens
Nieuw onderhandelaarsakkoord Cao-VVT speelt ZZP-ers de zwartepiet toe.
Een inkomensverbetering van in totaal 15% voor de zorgmedewerkers is een mooie uitkomst. In de concept cao zit echter ook een nieuwe maatregel met een nare bijsmaak. Een symptoom bestrijding i.p.v. een duurzame oplossing.
In het akkoord hebben de bonden en werkgevers afgesproken dat medewerkers in vaste dienst eerste keus krijgen bij de invulling van roosters. ,,Hiermee hopen we een einde te maken aan het ‘cherry picking’ van zzp’ers, waardoor vaak de meest zware diensten (met name nachtdiensten) door de vaste werknemers werd gedaan. Meer lucht en een verbeterde werk-privé balans voor vaste medewerkers dus”, zegt onderhandelaar Bert de Haas van FNV.
Hiermee zien we wederom dat vakbonden via Cao-onderhandeling zaken afdwingen die eigenlijk vanzelfsprekend zouden moeten zijn. Eerder ging het om het recht op onbereikbaarheid als je vrij bent en het recht om op je contracturen ingepland te worden. En nu dus het recht om als vaste medewerker als eerst ingeroosterd te worden.
Helaas is dit symptoombestrijding in plaats van een duurzame oplossing. Waarom is het wel mogelijk om ZZP’ers in te roosteren op basis van hun beschikbaarheid, mogelijkheden en voorkeuren en lukt dat bij collega’s in vaste dienst niet of nog onvoldoende? Er moet structureel iets veranderen.
Laten we ook vooral niet de ZZP-ers de zwartepiet toespelen. Zonder hun inzet waren de personeelsproblemen in de zorg nog vele male groter. Belangrijk is om te onderzoeken waarom vaste medewerkers ervoor kiezen om als zelfstandige aan het werk te gaan. Veelal gaat dit om redenen zoals eigen regie, een betere balans werk/privé door zeggenschap over je eigen werktijden, doen waar je hart ligt en zonder al die administratieve regelzaken die een groot deel van de tijd van de zorgmedewerkers opslokken. ZZP’ers zijn in tegenstelling tot zorgmedewerkers in loondienst beter in staat om optimaal invulling te geven aan hun professie: zorg verlenen.
Vlirdens roept zorgorganisaties op om anders invulling te geven aan het werk in de zorg voor de eigen medewerkers. Een invulling die zorgt voor een duurzamere oplossing.