© Nitcharee / Genereted with AI / stock.adobe.com
Ongeveer 2000 ggz-aanbieders melden vrijwillig de verwijsdatum op hun declaraties. Door de tijd tussen verwijsdatum en intake (aanmeldwachttijd) en de tijd tussen intake en start behandeling (behandelwachttijd) te berekenen, kan Zilveren Kruis de wachttijden bepalen.
Zilveren Kruis praat nu met de NZa, andere zorgverzekeraars en branchepartijen, zoals de Nederlandse ggz, om dit systeem zo snel mogelijk landelijk in te voeren. “Het is een win-win voor iedereen”, aldus Langenbach: “Voor verzekerden, zorgaanbieders en zorgverzekeraars.”
Ook ziekenhuizen kunnen meedoen
Ook ziekenhuizen kunnen de verwijsdatum op hun facturen noteren, zegt Langenbach: “Als we dit standaard maken, is betrouwbare informatie ook voor ziekenhuisafdelingen dichtbij.” Hij roept deze bestuurders op om mee te doen: “Zo boeken we sneller vooruitgang. Voor hen betekent dit dat ze op termijn minder of geen informatie meer naar de NZa hoeven te sturen. Dit vermindert de administratieve lasten en maakt ruimte voor zorg. Dat is wat ons betreft hard nodig.”
Nu moeten ggz-aanbieders en ziekenhuizen elke maand wachtlijstinformatie aanleveren bij de NZa. Echter, niet iedereen doet dat en niet altijd is de informatie compleet of juist. “Sommige zorgaanbieders geven al jaren elke maand exact dezelfde cijfers door, wat opmerkelijk is”, aldus Langenbach.
Onderzoek VU en Universiteit Maastricht
Uit onderzoek van de VU en Universiteit Maastricht blijkt dat er bij het vaststellen van het aantal wachtenden in de ggz geen rekening wordt gehouden met ‘dubbelwachtenden’. Vaak zijn gegevens ook verouderd, omdat een deel van de wachtenden elders hulp hebben gevonden of afzien van behandeling.
Inderdaad los je met deze strategie het probleem van dubbeltellingen op. Maar niet het probleem van mensen die ontmoedigd de wachtlijst verlaten. En inderdaad zitten bij deze groep mensen die elders een oplossing vinden (binnen of buiten de ggz), maar ook mensen die pas maanden op jaren later, nog veel meer vastgelopen, zich opnieuw aanmelden.
Wederom (te) veel mosterd ná de maaltijd…!! Goed inspelen op vroegtijdige signalen vanuit cliëntenburger beleids participatie, vertegenwoordiging vanuit burger/patiënten en/of cliëntenperspectief: Brede (preventieve) ervaringen, inzichten en zienswijzen