Oogziekte glaucoom is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van onomkeerbare blindheid. Door vroegtijdig te behandelen kan dit vaak voorkomen worden, maar het diagnosticeren is lastig. In Nederland wordt in slechts de helft van de gevallen tijdig de juiste diagnose gesteld, in veel andere landen ligt dit percentage beduidend lager.
35 procent betere diagnose
Drie jaar geleden startten Hans Lemij (glaucoomspecialist bij Het Oogziekenhuis Rotterdam) en Koen Vermeer (voormalig directeur en momenteel adviseur bij het Rotterdams Oogheelkundig Instituut) met een plan om AI in te zetten om glaucoom op te sporen. Inmiddels is dat gelukt. De huidige versie van het algoritme kan glaucoom 35 procent beter diagnosticeren. Dat betekent dat niet-specialisten dat net zo goed kunnen als artsen die in glaucoom zijn gespecialiseerd. Wereldwijd kan dat grote impact hebben.
Etniciteit speelt geen rol
Het algoritme is gevoed met foto’s van meer dan honderdduizend ogen. De wetenschappers gebruikten daarvoor een representatieve mix van etniciteiten. Daardoor werkt de AI-toepassing voor alle patiënten, ongeacht hun afkomst, even goed. Een vergelijkbaar algoritme dat eerder in China is gemaakt, bleek alleen voor Chinese ogen goed te werken.
Foto bij opticien
Het onderzoeksteam verwacht dat het algoritme het tijdig vaststellen en behandelen van glaucoom enorm zal verbeteren. Zo zou in de toekomst een opticien een foto van het oog kunnen maken, waarna de computer binnen een aantal minuten aangeeft of er mogelijk sprake is van de gevreesde oogziekte.