De GGD begint op 10 februari in het Brabantse dorp Herpen met een groot onderzoek naar de verspreiding van Q-koorts. Alle 2200 inwoners van 18 jaar en ouder zijn uitgenodigd voor bloedafname. Er wordt de hele week geprikt op de basisschool in Herpen en deelnemers vullen vragenlijsten in.
De Q-koortsbacterie komt massaal vrij bij miskramen van zieke geiten. De Q-koortsepidemie begon in 2007 in Herpen. Uiteindelijk werden duizenden mensen in het hele land ziek. Naar schatting lijden nog steeds 1100 Nederlanders aan chronische Q-koortsvarianten.
Steekproef
Het is bekend dat ongeveer 60 procent van de mensen die de Q-koortsbacterie oploopt geen klachten ontwikkelt. Het onderzoek in Herpen moet uitwijzen hoeveel inwoners precies besmet zijn geweest. De deelnemers krijgen over ongeveer 15 weken de uitslag. Een steekproef in 2007 wees uit dat ruim een kwart van de dorpelingen besmet was geraakt.
Gevaar
De Herpense huisarts Alfons Oude Loohuis heeft lang gepleit voor het onderzoek. Hij is niet geïnteresseerd in het aantal besmettingen. Hij is vooral benieuwd hoeveel mensen het gevaar lopen dat ze chronische Q-koorts ontwikkelen. “Als dat een groot percentage is, moeten we ons zorgen gaan maken. Chronische Q-koorts kan dodelijk zijn.”
De onderzoekers willen verder weten of er nog onbekende klachten zijn die in verband zijn te brengen met Q-koorts. Het onderzoek moet uitwijzen of preventieve screening bij een volgende uitbraak zin heeft. (ANP)