Steeds meer seinen staan op rood als het gaat om het personeel, concluderen de inkooporganisatie en het accountantsbureau op basis van de cijfers van 471 vvt-organisaties. Gezamenlijk zijn deze organisaties goed voor 91 procent van de omzet in de sector. Die personeelsproblemen hebben ook steeds grotere gevolgen voor de financiën.
Verzuim kost 1,1 miljard
Het verzuim van ruim 8,5 procent in 2021 kost de sector naar schatting 1,1 miljard euro. Hierin zijn de vervangingskosten en de gevolgen van een hoog verzuim op de werkvloer nog niet in meegerekend. “Met een gemiddelde verzuimniveau van 8,5 procent en een verloop dat de afgelopen jaren rond de 20% lag, kan iedereen aanvoelen dat dit leidt tot een forse inbreuk in de dagelijkse continuïteit van zorg”, schrijft hoogleraar Richard Janssen. “Met andere woorden deze situatie laat zien dat geld alleen de vraagstukken niet oplost.”
Personeelskosten
De totale personeelskosten stegen vorig jaar met 3,5 procent naar 15,2 miljard euro. Naast de flink gestegen uitgaven aan pensioenpremies en zzp’ers stegen de uitgaven aan reguliere lonen en salarissen met 4 procent naar 10,4 miljard euro. Sociale lasten en overige personeelskosten daalden met respectievelijk 2,4 procenten 7,2 procent.
Financiën op orde
De sector heeft het tweede coronajaar verder financieel goed afgesloten door de compensatiemaatregelen. Het financieel resultaat bedroeg 491 miljoen euro bij een licht gestegen omzet van 20,8 miljard euro. Kleine zorgorganisaties draaien met 3,4 procent gemiddeld een beter rendement dan grote organisaties, die 1,9 procent van de omzet overhielden. De financiën van de zorginstellingen is ook verbeterd. De omzetratio, de verhouding tussen het eigen vermogen en de omzet, is licht gestegen en ook de liquiditeit is verbeterd.
Verlies
Wel boekten meer organisaties een verlies. Dit wordt deels veroorzaakt door de in de cao afgesproken regeling dat medewerkers na 45 dienstjaren in de sector zorg en welzijn met pensioen kunnen. Hierdoor stegen de pensioenkosten met 12,4 procent naar 900 miljoen euro. Eind vorig jaar hadden 28 zorginstellingen een negatief eigen vermogen. Dit zijn vooral kleinere zorgaanbieders.
Milamber
…
Frans Brouwer
vooral de inhuur ZZP weegt zwaar , zo lijkt
Peter Koopman
VVT (vooral branche ActiZ) wijst op hogere personeelskosten en een zeer hoog verloop van 20%. Vraag daarbij is in dit in personen of in werkuren. Kenmerkend is het zeer groot aantal kleine contracten en dus veel personen en relatief weinig werkuren p.p. Misschien boden de zzp-ers wel netto meer werkuren en daarnaast ook geen verzuimuren ( verzuim voor eigen rekening ). Bekend is de door de SER in 2021 vastgestelde structurele onderhonorering van verzorgenden IG en verpleegkundigen tot wel 9% ! Logisch dat deze professionals kiezen voor de zzp status. De premie is dus structureel te laag! Zie ook recente brief CAO partijen aan politiek.
J Vandenberg
PIL: Braaf 8 uur werken niet te veel dagen aaneengesloten, anders nerveuze organisatie.
PNIL: werkt wat ze wil. Overdag en avond met een uurtje er tussen. Geen probleem. Veel dagen op rij, geen punt.
Formeel niet aan de orde natuurlijk, in het echt wel.
Beslisbaasjes praten veel en maken mooie modellen. Weinig poetsen.Verpleging op papier mooi maar opleiding onderwijskundig nogal ramp. Cao ziekenhuizen meer dan matig. Voor jong en voor de oudere werknemer.
Wordt tijd dat de cao werkenden zich massaal aansluiten bij vakbond. En beetje leren professioneel vuistje te maken.
Nog veel te doen.