De Universitaire Medische Centra (UMC’s) en het Calamiteitenhospitaal zijn compleet voorbereid op de opvang en verzorging van mogelijke ebolapatiënten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is positief over allemaal. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is tevreden, zo liet ze donderdagavond weten.
“Om dit voor elkaar te krijgen is er hard gewerkt, geïnvesteerd en getraind door de mensen van de UMC’s. Ik complimenteer ze dan ook met hun enorme inzet en waardeer hun betrokkenheid. Het sterkt mij in het vertrouwen dat Nederland zich goed voorbereidt op de opvang en verzorging van mogelijke ebolapatiënten.”
In totaal zijn acht ziekenhuizen geschikt om mensen met ebola-klachten op te vangen. Drie ziekenhuizen zijn geschikt gemaakt voor de behandeling van mensen, als blijkt dat ze inderdaad de zeer besmettelijke ziekte hebben. Het gaat om de universitaire ziekenhuizen in Leiden, Rotterdam en Groningen. Het Calamiteitenhospitaal blijft beschikbaar voor behandeling van defensiepersoneel en teruggekeerde internationale hulpverleners.
Huisartsen
Schippers zei donderdag in EenVandaag dat ook de ggd’s en de huisartsen goed zijn voorbereid. De huisartsen weten welke vragen ze moeten stellen bij ‘verdachte’ patiënten en wat ze moeten doen. Zo hebben ze aparte kamertjes, waar iemand met ebola-achtige klachten kan wachten op de speciale ambulances voor vervoer naar een van de gespecialiseerde ziekenhuizen.
De inspectie doet over drie maanden een vervolgonderzoek bij de UMC’s en het Calamiteitenhospitaal om te beoordelen of de voorbereidingen en vaardigheden op peil blijven. (ANP)