De ruim 6000 ambulancebroeders- en zusters krijgen dit jaar er 5 procent bij (met terugwerkende kracht vanaf januari) en komend jaar 3 procent, net als ziekenhuismedewerkers dus. Verder komt er over 2019 nog een eenmalige bruto uitkering van 1200 euro op basis van een volledig dienstverband.
Naast de loonsverhogingen zijn er in het onderhandelingsakkoord nog afspraken gemaakt over onregelmatigheidstoeslagen, functiewaardering en een vitaliteitspact.
‘Waardering’
De onderhandelaars hebben dit akkoord bereikt door digitaal te onderhandelen.
CNV-bestuurder Marco Dons noemt de medewerkers in de ambulancezorg van ‘cruciaal belang’. “Zij verdienen juist nu een goede cao met duidelijkheid en zekerheid voor nu en in de toekomst.”
Ook Han Noten, voorzitter van werkgeversorganisatie Ambulancezorg Nederland reageert verheugd op de uitkomsten. “Met dit akkoord willen we als cao-partijen blijkgeven van onze waardering voor de inzet en betrokkenheid van alle medewerkers in de ambulancezorg.”
In de komende weken wordt de achterban van de vakbonden en AZN nog geraadpleegd. Zij moeten instemmen voordat de nieuwe ambulancecao een feit is.
GMJ.Berkhout
Ambulancebroeders en -zusters? Is dit niet net zulk archaïsch taalgebruik als ‘verpleegster’? Hoe komt het dat u hier niet gewoon ‘ambulanceverpleegkundigen’ schrijft?
Juliette Verwer
Eens met G.M.J. Berkhout dat de terminologie wel wat moderner mag. Zullen we dan de term: ‘ambulancehulpverleners’ gebruiken? Want de CAO geldt net zo goed voor ambulancechauffeurs en Bachelors Medische Hulpverlening en alle ambulancehulpverleners op de medium care ambulance en op de zorgambulance. Net als voor de ambulancehulpverleners op de meldkamers ambulance. De term ‘ambulanceverpleegkundigen’ is zeker moderner, maar dekt de lading ook niet.