Het Landelijk Parket Team Verkeer van het Openbaar Ministerie (OM) ziet zich nog niet genoodzaakt het zogenoemde ‘ambulancekleven’ landelijk aan te pakken. De politie en OM in bepaalde regio’s mogen als zij een groot probleem in hun gebied signaleren wel besluiten het aanpakken van auto’s die achter ambulances met zwaailichten aan racen, tot prioriteit te maken.
Incidenten
Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Parket Team Verkeer zondag gemeld naar aanleiding van recente incidenten in Brabant en Groningen. `In principe is het natuurlijk niet strafbaar om achter een andere auto aan te rijden`, legt een zegsman uit. `Tenzij dat op hoge snelheid gebeurt, of als het een vorm van bumperkleven is. Dat zijn twee strafbare feiten die we wel hard aanpakken.`
Regio’s
Het Landelijk Parket heeft geen goed beeld hoe groot het probleem van het ambulancekleven in de rest van Nederland is. ,,Maar als politie en justitie in een bepaalde regio een toename of flinke overlast constateren, staan het hun natuurlijk vrij te besluiten er intensiever op te gaan letten.’’
Hinder
In de provincie Groningen werd zaterdag een automobilist van de weg gehaald die stelde dat het `wel lekker opschoot` toen hij een ambulance volgde die met 160 kilometer per uur over de A7 van Joure naar de stad Groningen reed. De automobilist hinderde in eerste instantie een ambulance die zich voor een spoedgeval van Joure naar het UMC Groningen haastte door vóór de ziekenauto te blijven rijden. Na enige tijd liet de Utrechter de ambulance wel passeren, maar bleef wel op de linkerbaan met 160 kilometer per uur achter de ziekenwagen rijden.
De ambulancebroeders seinden de politie Groningen in, die de man bij Leek opwachtte. Daar dwongen agenten de automobilist van de weg. Hij verklaarde ,,dat het op deze manier zo lekker opschoot’’. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.
Midden- en West-Brabant
Eerder deze week meldden de hulpdiensten in Midden- en West-Brabant dat ze hard gaan optreden tegen ambulanceklevers. Behalve dat het rijgedrag van deze klevers asociaal is, levert het volgen van ambulances volgens de politie ook gevaarlijke verkeerssituaties op. In de buurt van Zundert moest onlangs een ziekenwagen die op weg was naar een man met pijn op de borst zelfs vaart minderen als gevolg van een klever.
De politie stelde naar aanleiding van dat incident dat ,,dergelijke situaties met enige regelmaat voorkomen’’. Als daders bekend zijn bij het meldpunt voor asociaal rijgedrag, kunnen ze zelfs hun rijbewijs kwijtraken. (ANP)