Het AMC heeft zonder succes met een pensioenfonds overlegd over mogelijke financiering. Dit blijkt uit berichtgeving in het Financieele Dagblad.
Door de liberalisering van het zorgstelsel en de krapte op de financiële markten oriënteren ziekenhuizen zich steeds meer op alternatieve financieringsbronnen. Voormalig minister Bos van Financiën pleitte in dit verband al eens voor een actievere rol van institutionele beleggers als pensioenfondsen. PGGM-bestuursvoorzitter Martin van Rijn liet in een reactie in Skipr weten dat PGGM hier welwillend tegenover staat mits er voldoende garanties rond zeggenschap en rendement zijn.
Brug te ver
In het FD vertelt AMC-bestuurder Ruud Hopstaken dat samenwerking met een pensioenfonds nog ‘een brug te ver’ is. Volgens Hopstaken ging het – overigens niet nader genoemde pensioenfonds- niet voor een maatschappelijk rendement, maar voor een reëel rendement. “Dan kunnen we ons net zo goed door een bank laten financieren”, aldus Hopstaken in het FD.
635 miljoen
Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft uiteindelijk wel een kredietovereenkomst weten te sluiten met een consortium van ING, Rabobank en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Het gaat hierbij om een bedrag van 635 miljoen euro. Daarmee is de deal volgens het FD een van de grootste kredietvoorzieningen in de Nederlandse zorgsector van de afgelopen jaren. Het AMC zal het geld gebruiken voor ver- en nieuwbouw en als werkkapitaal.