Het is Nederland gelukt het fel begeerde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) binnen te slepen. Na een geslaagde maandenlange lobby door premier Mark Rutte en vooral ‘EMA-ambassadeur’ en oud-minister Wouter Bos verhuist het prestigieuze EU-agentschap in 2019 van Londen naar een nog te bouwen kantoor aan de Amsterdamse Zuidas.
De verhuizing van het agentschap is nodig omdat het Verenigd Koninkrijk (VK) de EU verlaat. De beslissing over de nieuwe vestigingsplaats viel maandag in Brussel na een loting tussen Milaan en Amsterdam. Dat was nodig omdat ze na drie spannende stemrondes gelijk waren geëindigd. Beide steden kregen de steun van elk dertien ministers van Buitenlandse Zaken. Omdat 27 lidstaten (de EU minus het VK) stemden, betekent dat dat één lidstaat zich heeft onthouden van stemming. Vervolgens moest er worden geloot. De nieuwe procedure was in de zomer door de EU-leiders overeengekomen om snel tot toewijzing van de agentschappen te komen.
Minister Halbe Zijlstra verklaarde na afloop van de zenuwslopende stemming: “Negentien landen waren kandidaat voor het agentschap. Het heeft de nodige tijd gekost en het besluitvormingsproces was zeer intensief, maar de 27 lidstaten laten hiermee zien dat zij ook na de brexit goede beslissingen kunnen nemen. Ik dank de landen die voor Amsterdam gestemd hebben voor hun vertrouwen.”
“Amsterdam scoort geweldig waar het gaat om het gebouw, de bereikbaarheid en alles wat de stad te bieden heeft voor de medewerkers van EMA”, aldus Bos. Het EMA keurt nieuwe medicijnen voor ze op de markt mogen in de EU. Er werken negenhonderd hoogopgeleide mensen.
CBG
Nederland wil 10 miljoen euro investeren in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het functioneren van het EMA te garanderen. “Het CBG zal de komst van de EMA naar Amsterdam ondersteunen zodat, in het belang van de patiënt, de continuïteit en kwaliteit van de toelating en bewaking van medicijnen op hetzelfde hoge niveau blijft”, zegt ook Hugo Hurts, directeur/secretaris CBG in een reactie.
Sinds eind maart 2017 bereidt het CBG zich voor om de extra werkzaamheden die ontstaan door de Brexit deels over te nemen. Om die reden investeert de Nederlandse overheid de komende jaren 2 miljoen in extra capaciteit voor het CBG. Als onderdeel van deze capaciteitsuitbreiding worden circa 25 nieuwe medewerkers aangetrokken. Ook investeert Nederland 8 miljoen in de versterking van het Europese netwerk door het faciliteren van extra opleidingsmogelijkheden voor de andere nationale geneesmiddelenautoriteiten.
Zuidas
Het geneesmiddelenagentschap komt in een gloednieuw pand op de Zuidas in Amsterdam, in de buurt van twee academische ziekenhuizen. EMA heeft een budget van meer dan 300 miljoen euro. Het Rijksvastgoedbedrijf laat het gebouw van negentien verdiepingen inclusief een conferentieruimte neerzetten voor 250 tot 300 miljoen euro. Het gebouw wordt circa 80 meter hoog en krijgt negentien verdiepingen. Bouwbedrijven kunnen nu al inschrijven op de bouw van dit miljoenenproject. EMA gaat ‘marktconforme’ huur voor het gebouw betalen.
Het gebouw wordt gefaseerd opgeleverd. De oplevering van het conferentiedeel staat gepland voor 1 april 2019. Het kantoordeel is in april 2019, kort na de brexit, nog niet helemaal klaar, zodat een deel van de werknemers tijdelijk in een kantoor in de buurt moet worden ondergebracht.
Directeur Gerard Schouw van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen vindt het “geweldig nieuws” dat het Europese geneesmiddelenagentschap EMA naar Amsterdam verhuist. “Dit kan een enorme impuls bieden aan de R&D-activiteiten van de sector en daarmee ons land als wereldspeler op het gebied van innovatie op de kaart zetten”, aldus Schouw. (ANP/Skipr)