© bymuratdeniz / Getty Images / iStock
Dat schrijft wethouder Marjolein Moorman (Jeugd) aan de gemeenteraad van Amsterdam. Zij brengt in de aanbestedingen voor de periode 2024-2026 het aantal aanbieders voor dit type jeugdzorg (zoals behandelingen voor ADHD, faalangst, huiswerkbegeleiding en examenstress) terug van 208 naar 13.
Te veel aanbieders
Moorman schrijft dat veel aanbieders vaak hulp aanbieden die niet onder de Jeugdwet valt. Ook hoort een deel van de zorg bij de hoogspecialistische ggz of juist de laagdrempeliger diensten van de Ouder- en Kindteams in Amsterdam. Een ander nadeel van de huidige situatie is dat de gemeente de inzet van de hulp nu te weinig kan sturen: “Zo wordt er naar verhouding te weinig jeugdhulp ingezet in de stadsdelen waar juist veel mensen in een kwetsbare situatie leven”.
Moorman zegt in een toelichting dat de jeugdzorg al jaren “onder druk staat door bezuinigingen door Den Haag” en door personeelstekorten. De vraag naar eenvoudige jeugdhulp kon meer dan verdubbelen, omdat de zorgaanbieders geen omzetplafond hebben. In Amsterdam melden zich jaarlijks ruim 8000 kinderen voor ESJH.
Moorman verlegt het accent naar de hoogspecialistische jeugdzorg. Daarvoor maakt ze structureel 10 miljoen euro extra vrij. Daarbovenop komt 5 miljoen euro extra voor de bestrijding van de wachtlijsten voor deze zorg. Met dit geld kunnen vanaf volgend jaar duizend extra kinderen per jaar geholpen worden, aldus de wethouder.
Behandeling afmaken
Ouders en jeugdigen die in zorg zijn bij een aanbieder die per 1 januari 2024 niet meer gecontracteerd is, kunnen hun lopende behandeling in dat jaar afmaken. Jeugdigen die zich vanaf 2024 aanmelden en zorg willen die niet meer onder de ESJH valt, krijgen vanaf dat moment advies welke zorg wel passend is. De gemeente gaat dat traject vormgeven in overleg met aanbieders en verwijzers.
Een woordvoerder van de gemeente zegt dat bijvoorbeeld voor zorgvragen ook passend onderwijs een oplossing kan zijn, zoals bij aandachtsproblemen in de klas. Hulpvragen die volgens hem nog wel onder ESJH-zorg vallen zijn: ADHD, angststoornissen en hechtingsproblematiek.
Zorgaanbieders die geen contract aangeboden kregen van de gemeente Amsterdam, kunnen uiterlijk 18 augustus daartegen bezwaar maken. Als er geen bezwaarprocedure volgt, zijn de gunningen vanaf die dag definitief.
c.blankers1@kpnplanet.nl
Nog een HOERA voor afbraak in de zorg. Het gaat maar door. Zorgverleners hebben niets meer te vertellen, De overheid en semioverheden en belangenorganisaties die gerelateerd zijn aan de overheid gaan op de stoel van de zorgverleners zitten. De verkapte zorg die enkele jaren is ingezet gaat nu voor deze doelgroep gelden. De ouderen leveren fors in. Als ze half dood in hun eigen woning zijn worden ze naar het crepeerhuis gebracht om daar te overlijden. Wat wordt er nu voor de jeugd bedacht. Ze worden ouder en hoe ontwikkelen zij zich? De gekkenhuizen komen weer terug voor deze doelgroep. Knappe koppen gaan samen met de overheid en belangenorganisaties een mooi verhaal op papier zetten en bij wet regelen. Bezwaarprocedures hebben geen zin. 90% verliest de zaak. z.a de wlz aanvraag bij CIZ. Deze puinhoop in de zorg in ontstaan sinds er immigranten hier zijn toegelaten. Allemaal getraumatiseerd waarvan wij het gelag moeten betalen. Daar hoor je niemand over. Zo humaan is Nederland voor anderen maar niet voor eigen mensen. Let wel: ik ben een allochtoon en durf het wel te zeggen. Ik ben zelfs erg humaan maar niet doorgeschoten.