Veel gebruikers van antidepressiva willen er op een bepaald mee stoppen. Sommigen voelen zich beter en hopen weer zonder te kunnen, bij anderen spelen vervelende bijwerkingen van het medicijn een rol. Waar er veel kennis beschikbaar is over het opbouwen van antidepressiva, ontbreekt dit over het afbouwen.
Eerste ‘afbouwpoli’ van Nederland
GGZ In Geest en Amsterdam UMC hebben daarom de eerste afbouwpoli van Nederland opgericht. Een team van verpleegkundig specialisten, psychologen, psychiaters en apothekers werkt hiervoor samen. Na een intake wordt er een plan opgesteld. Het afbouwen kan op de poli zelf maar is ook mogelijk onder begeleiding van de eigen huisarts of psychiater, meldt de NOS.
Angst
Volgens psychiater en een van de initiatiefnemers Christiaan Vinkers is het afbouwen van antidepressiva op zichzelf niet per se een probleem. “Er zijn patiënten die zonder problemen, met begeleiding van hun huisarts of psychiater stoppen. De poli is er voor patiënten die opzien tegen het afbouwen, bij wie een eerdere poging niet is gelukt of bij wie er angst bestaat dat oorspronkelijke klachten terugkomen.”
Wat het afbouwen van antidepressiva ingewikkeld maakt, is dat het een kwestie van maatwerk is. Iedere patiënt reageert anders op afbouwen. Bovendien zijn er een hoop verschillende afbouwmethodes en antidepressiva.
Kennis vergaren
Vinkers hoopt dat de ervaring die er wordt opgedaan kan bijdragen aan kennis over het afbouwen. “Het zou mooi zijn als we de poli over een paar jaar kunnen opheffen, dat we niet meer nodig zijn en iedereen bij hun eigen huisarts of psychiater terecht kan.”