Begin dit jaar nam Quin Dokters, dat voortkwam uit Bergman Clinics, verschillende praktijken in de hoofdstad over. Het idee was om in deze praktijken het digitale platform te testen dat door Quin wordt ontwikkeld. Symptoomcheckers voor patiënten en datagedreven diagnosetools voor de artsen moesten de huisarts werk uit handen nemen. Een videoconsult geldt bij Quin als eerste optie.
In de fysieke huisartsenpraktijk stuitte de digitale strategie van Quin algauw op problemen. Volgens de lokale nieuwszender AT5 wilden zorgmedewerkers niet voor Quin Dokters werken, onder meer vanwege het voornemen om de huisartsenzorg vergaand te digitaliseren. Verder bleken overgenomen dossiers nog niet op orde te zijn.
Commerciële ‘snelle jongens’
“De situatie rond Quin Dokters laat wat de SP-fractie betreft wederom zien waarom marktwerking niet thuis hoort in de zorg”, zegt SP-raadslid Tiers Bakker. “Commerciële ‘snelle jongens’ die huisartsenpraktijken opkopen, het vervolgens nalaten om goede zorg te leveren en vervolgens de deuren weer moeten sluiten met als gevolg dat duizenden Amsterdammers een nieuwe huisarts moeten zoeken.”
Bakker wil weten of verantwoordelijk wethouder Simone Kukenheim gesprekken heeft met de Amsterdamse Huisartsen Alliantie, zorgverzekeraars en andere betrokken partijen. “Wat kunnen we doen om te voorkomen dat de huisartsenzorg ten prooi valt aan commercieel gehaaide partijen, die opkopen ‘de boel leegeten als sprinkhanen om vervolgens weer te vertrekken’?”
arstrid van Heusden
Dit is een ongenuanceerd artikel, niet stoelend op kennis verkregen door een gesprek met de initiatiefnemers en leiding van Quin. Waarnemers willen überhaupt niet veel werken deze zomer, diverse regio’s kampen met diensten en vakantie die niet ingevuld kunnen worden. Dat ligt niet aan Quin, maar aan het jarenlang wegkijken voor de gevolgen van de koppeling van avond-nacht en weekenddiensten aan het aantal patiënten dat huisartspraktijkhouder s op hun naam hebben staan. De waarnemers hebben marktwerking in de rug, de praktijkhouders niet. Het is niet meer dan logisch dat partijen huisartspraktijken kopen omdat jonge artsen dat niet willen doen in de sfeer van dit zorgstelsel. In Ierland is 33% van alle huisartspraktijken in bezit van Centric, die ook actief is in Nederland, naar tevredenheid van de bevolking. Als partijen straks 10 of 30 of meer dan 50 praktijken beheren (bezitten doe je ze nooit) dan kunnen zij eindelijk doen wat wij nooit mochten van de ACM: de vuist op tafel leggen bij de zorgverzekeraars. Dan vormen deze partijen een beschermende schil rondom de huisartsen, die minder goed voor zichzelf opkomen dan ze denken. By the way, de patienten en personeel van Quin zijn erg blij met hen. De vorige huisarts had er een janboel van gemaakt met zeven praktijk zonder voldoende huisarts-capaciteit over een paar jaar bleek dat Quin onze denkwijze vooruit was. Ans that makes all the difference.