Jaarlijks gooit de zorg zo’n vijftien miljoen plastic wegwerpjassen weg. Als alternatief voor plastic wegwerpjassen is een herbruikbare isolatiejas van katoen met waterafstotende finish ontwikkeld en getest.
Minder afhankelijk van Azië
De jassen kunnen minstens tachtig keer gewassen en hergebruikt worden. Daarna komen ze weer terug in de textielketen. Sinds februari werken het OLVG en Reade met 2.500 isolatiejassen. Cordaan volgt deze maand. In de pilot is inmiddels 8.000 kilo aan afval en 82.000 kilo CO2-uitstoot bespaard. Naast de materiaalbesparing leveren de jassen veertien arbeidsplaatsen op voor statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Bovendien maakt productie in Europa ons minder afhankelijk van Azië”, vertelt Anita de Wit, aanjager van de pilot en medeoprichter van ReBlend, een sociale onderneming voor circulaire textiel.
Opschalen naar 50.000
Het consortium heeft naast een life cycle analysis (LCA) met Social Finance NL een maatschappelijk businessmodel ontwikkeld. Een gemiddelde wegwerpjas kost rond de 61 cent. Uit de kosten- en batenanalyse blijkt echter dat daar nog 40 cent maatschappelijke kosten door CO2-uitstoot en energieverbruik bovenop komt. De productie van de circulaire jas, die minimaal tachtig keer gebruikt kan worden, kost 42 euro. Deze duurzame variant levert de maatschappij 15 cent per gebruik op volgens berekeningen van Social Finance NL. “Wanneer de circulaire isolatiejassen naar 50.000 stuks opgeschaald wordt, is de circulaire isolatiejas slechts 2 cent duurder dan de wegwerpjas.” Het consortium wil het aantal circulaire isolatiejassen dan ook naar 50.000 opschalen, wat het gebruik van wegwerpjassen met vijf miljoen verminderd. “Dat is een derde van het totale gebruik in Nederland en zorgt voor een besparing van jaarlijks 1,65 kiloton CO2”, aldus De Wit.
Lees het volledige interview met Anita de Wit op Zorgvisie.nl.
Francois Buijs
Om dit duurzame model echt succesvol te maken zouden wasserijen niet de hoofdprijs moeten vragen voor het reinigen van deze herbruikbare isolatiejassen. Met een wasprijs van ver boven een Euro (excl. BTW!) kost duurzaamheid nog onnodig veel “zorggeld” en is het helaas financieel (nog) niet duurzaam.
Daarnaast helpt de niet-terugvorderbare BTW op duurzame initiatieven in de zorg hier ook niet.