De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft twee Almeerse zorginstellingen genomineerd voor de Meester Kakadorisprijs vanwege het Planetree-concept. De VtdK keert zich met name tegen het toepassen van niet bewezen behandelmethoden die onder de vlag van Planetree zijn geïntroduceerd.
Planetree is een holistisch zorgconcept waarbij ziel en zakelijkheid hand in hand gaan. In Nederland hanteren inmiddels acht ziekenhuizen, tientallen verpleging en verzorgingslocaties, drie thuiszorgorganisaties, drie ggz-instellingen en twee instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking het Planetree-concept.
Treurig
Met de nominatie van Zorggroep Almere en het Flevoziekenhuis neemt de VtdK nu het Planetree-concept op de korrel. Volgens de VtdK gaat de invoering van Planetree gepaard met de invoering van allerhande verdachte behandelmethoden, zoals acupunctuur, aromazorg, haptonomie en mindfulness. “Met richtlijnen of standaarden hebben ze in Almere niets te maken, als het maar patiënten trekt”, aldus de VtdK. “Treurige constatering. Iedereen weet dat introductie van niet-effectieve alternatieve behandelwijzen de zorg alleen maar duurder maakt en niet beter.”
´Kwakzalver-oordeel´
In ggz-vakblad noemt bestuursvoorzitter Joep Verbugt van GGz Eindhoven de nominatie van de Planetree-instellingen ‘een kwakzalver-oordeel’. Twee jaar geleden besloot de raad van bestuur van GGzE als eerste ggz-instelling Planetree in te voeren. “De afgelopen jaren gaat het in de zorg voornamelijk om verantwoording afleggen, kosten, bezuinigingen, administratieve lastendruk en nauwelijks over hoe de patiënt de zorg ervaart”, motiveert Verbugt in Psy deze stap. “Er zijn kwaliteitssystemen als HKZ en ISK, maar die garanderen niet dat patiënten zich echt goed geholpen voelen. Ik wilde die mensgerichte zorg weer boven op de agenda krijgen. Planetree biedt de mogelijkheid om medewerkers te stimuleren zelf met verbeteringen te komen.”