De leden van de branchevereniging heeft al jaren te maken met het voortdurend uitleggen van het preferentiebeleid aan patiënten en het zoeken naar alternatieven bij een medicijntekort, een probleem dat afgelopen decennium sterk is gegroeid.
Optima Farma roept apothekersassistenten op in een brief aan de NZa te laten weten “hoe het voelt als iemand je afblaft, omdat hij teleurgesteld is om de andere kleur van het doosje dat hij meekrijgt”. Hoe machteloos je staat als iemand je even laat weten dat ze niet van plan is te betalen voor die “flutuitleg die ze toch niet nodig heeft. Maar ook hoe graag je de meneer wilt helpen met de incontinentiematerialen die hij nodig heeft, maar jij die niet mag leveren”.
Ver van de praktijk
Helaas weten de meeste beleidsmakers niet wat er mis gaat aan de balie van de openbare apotheek, stelt Optima Farma: “Ze staan jammer genoeg zo ver af van de praktijk en jou als zorgverlener. Daarom hebben wij jouw hulp nodig om inzicht te geven.” Het irriteert de vereniging dat de NZa bij haar onderzoek naar de toegankelijkheid van farmaceutische zorg geen apothekersassistenten zou hebben geïnterviewd.
“Het is tijd dat we weer terug in beeld komen en opkomen voor ons vak, voordat de hele openbare apotheek van de kaart wordt geveegd”, schrijft Optima Farma: “Laten we allemaal de NZa laten weten hoe het écht zit.” De vereniging heeft een meldpunt en website (‘Weslikkenhetnietlanger’) geopend.
Nederlandse Zorgautoriteit
In ons onlangs gepubliceerde rapport over de toegankelijkheid van apotheekzorg in Nederland geven wij diverse geluiden uit de sector weer over het functioneren van deze zorgvorm. In ons rapport over de toegankelijkheid van de apotheekzorg gaan wij in op de zorgen van apothekersassistenten. De NZa onderkent de ‘problemen aan de balie’ en de werkdruk waar apotheekpersoneel mee te maken heeft. Het preferentiebeleid is daar onderdeel van. Uit de interviews die wij met branche, zorgverzekeraars en zorgaanbieders hebben gehouden blijkt dat hun ervaringen breder worden gedeeld. Daarom doen wij ook aanbevelingen om te werken aan de arbeidsmarkttekorten en de werkdruk en aandacht te besteden aan het werkplezier. Wij roepen apothekers en zorgverzekeraars op om hier gezamenlijk afspraken over te maken. In de apotheekzorg is immers sprake van vrije tarieven.